Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яхти опъват платна за „Кор Кароли” в Черно море

Снимка: „Кор Кароли”

Крейсерското ветроходство завладява българското Черноморие в дните от 14 до 16 август. В 15-то издание на регатата „Кор Кароли” ще се включат около 35-40 яхти, плаващи не само под български, но и под украински,  британски, немски флаг. Сред участниците се очаква и миналогодишният победител – носителят на наградата „Златният глобус” Георги Михов. Повече за програмата на състезанието ни разказа Тома Томов – председател на фондация „Кор Кароли”, която е организатор на събитието в партньорство с Българска федерация по ветроходство, Община Варна и яхт клуб „Капитан Георги Георгиев – Порт Варна”:

На 14 август, петък, в 11 ч. се дава старт за първата гонка от Каварна за Свети Влас. В 9 ч. в събота ще бъде даден стартът от Свети Влас за Балчик, където очакваме да пристигнат екипажите към 18-19 ч. Това е най-дългата гонка. Последния ден – на 16 август, е най-кратката гонка – само 18 мили от Балчик до Варна (целият маршрут е над 80 мили). Тя ще стартира сутринта в 10 ч. и в ранния следобед очакваме участниците да пристигнат във Варна. Това е най-кратката, но обикновено най-бързата и оспорвана гонка с най-силен вятър. В нея се решава крайното класиране и се определя победителят от трите гонки.  Ще бъде интересно. Финалът във Варна ще бъде все още в плажно време и хората ще могат да наблюдават красивата гледка с 35 - 40 лодки, финиширащи пред вълнолома на Варна.

Както се очаква, ще има приятна съпътстваща програма за участниците и зрителите на надпреварата, като гвоздеят е тест драйв в Свети Влас на  последните модели автомобили „Ауди”, възможност за какъвто ще има всеки желаещ.

Какво означава името на регатата – „Кор Кароли”?

Това име трябва да означава много не само за всеки любител на ветроходството, но и за всеки българин. Така се нарича ветроходната яхта на кап. Георги Георгиев, който преди 37-38 години (1976-1977 г.) прави първата българска околосветска обиколка на сам човек. Регатата е кръстена в негова чест. Тя се прави и с цел да популяризира идеята, която запали искрицата не само за ветроходния спорт, но и за морето като професия на много млади хора от българското Черноморие”, – разказа Тома Томов, председател на фондация „Кор Кароли”.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сестра Мери Грейс

За трудовия делник на сестра Мери Грейс, дошла от Танзания в България разказа БНР Шумен

Сестра Мери Грейс е една от 7-те монахини в Бенедиктинския манастир в село Царев брод, Североизточна България. Тя е на 27 години и е от Танзания. Другите шест сестри в манастира са от Германия, Корея, Филипините и България. Царев брод –..

публикувано на 06.10.24 в 09:15

Пробег в центъра на София популяризира леката атлетика като масов спорт

Първият лекоатлетически пробег “Възраждане 5К” ще стартира днес от центъра на София, за да популяризира леката атлетика на открито като подходящ спорт не само за елитни бегачи, но и за граждани от всички възрасти и социални групи. На старта заедно с..

публикувано на 06.10.24 в 06:00

Облачна неделя с превалявания

В неделя ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания на облачността ще има над западните райони. На много места ще превали дъжд. В Родопите и източните райони, където валежите ще бъдат и по-значителни, ще има гръмотевична дейност. Ще духа слаб..

публикувано на 05.10.24 в 18:30