Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите за гръцката криза

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В продължение на месеци, случващото се в нашата съседка Гърция бе във фокуса на общественото внимание. От дълго време темата „Гърция” съществува и в проучванията на социолозите от „Галъп интернешънъл”. Последното национално представително изследване е реализирано между 30 юли и 6 август. Българското общество намира вина за гръцката криза на различни нива в Гърция и сред кредиторите й. Не личат изявени солидарни нагласи със случващото се на съседната страна. Страховете, че гръцки сценарий е възможен у нас, не са преобладаващи. Това са изводите на социолозите. Кой е виновен и кой печели според масовите представи на българите?

Постигнатият през юли пробив в преговорите между Гърция и нейните кредитори е оставил българите с впечатлението, че по-скоро гръцкото правителство печели от ситуацията – коментира Димитър Ганев от „Галъп интернешънъл”. – Малко под 40 на сто от хората избират тази опция, 24 на сто смятат, че печеливши са и Гърция, и онези, които я кредитират. За сметка на това само 13 на сто смятат, че в крайна сметка печеливши са кредиторите. Хората с по-високо образование и стандарт на живот виждат по-усложнена картина, по-умерени са в мненията си и намират ползи и за кредиторите на Гърция. Но като цяло явно е останало по-скоро усещането за надмощие на гръцкия интерес. Това вероятно се дължи на факта, че беше постигната сделка, но и на проведения преди това референдум, който показа ярка обществена съпротива срещу кредиторите. Картината на мненията на българите е с много нюанси, а една четвърт от запитаните признават, че не могат да преценят.

Ето какво мислят респондентите на „Галъп”, относно вината за създалата се ситуация:

Тествано беше и отношението към някои твърдения, за да се види дали и доколко в общественото съзнание са навлезли стереотипи, както и къде се търси вината за случилото се с Гърция –
продължава Димитър Ганев. – Тези твърдения пораждат преди всичко хипотези за по-нататъшно изследване и не претендират за изчерпателност. Въпреки това, 60% „споделят мнението, че Гърция има проблеми, защото гърците не работят достатъчно.Това е доста популярно твърдение в световните медии и бе основната мотивация да го тестваме. За сметка на това, 21% не са съгласни, а останалите се колебаят. Същевременно близо 70 на сто са съгласи и с твърдението, че онези, които са давали заеми на Гърция, имат главната вина. 14% не са съгласни. Тук привържениците на левицата закономерно показват по-чувствително съгласие. Като че ли най-безусловно съгласие обаче предизвиква твърдението „Основният виновник за проблемите в Гърция са политиците там”. 75% от българите са съгласни, а само 9 на сто са на обратното мнение. Останалите се колебаят. Трябва да имаме предвид, че сериозните негативи на политическата класа както в България, така и в други страни, действат почти автоматично – „винаги политиците са виновни”.

В последното си изследване „Галъп интернешънъл” тества твърдението „Част от дълговете на Гърция трябва да се опростят”. То среща неодобрението на над 70% от българите. 11% са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

Между другото това беше зададен от нас въпрос преди няколко месеца и структурата на мненията не се е променила съществено, независимо от проведения в Гърция референдум и последващите преговори с Брюксел – обществените нагласи не са се променили –
продължава Димитър Ганев. –Това личи още по-ясно и в отношението към твърдението „България трябва да подпомага финансово Гърция”. Подобен въпрос беше зададен и през месец май, но и тогава, и през август, само 6% се съгласяват, а над 80% са против.

Според последното проучване на „Галъп”, независимо че българите в по-голям дял намират, че гръцкото правителство е печелившо от сделката, то 43% смятат, че положението в Гърция в бъдеще ще се влошава, а 21 на сто – че ще се подобрява. Повече от две трети обаче признават, че не знаят. При тестване на твърдението „Има опасност в България да има криза като в Гърция” дяловете на положителни и отрицателни отговори на твърдението са еднакви. По-ниските социални слоеве отговарят с повече страх. Съществена роля изиграват не толкова доходите и образованието, колкото партийната принадлежност. Привържениците на ГЕРБ в по-голямата си част очаквано отхвърлят опасността от подобна криза у нас. Вероятно постигнатото облекчаване на ситуацията в Гърция е поуспокоило и страховете у нас.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер заяви, че няма да има нови преговори със Скопие

"Не смятам, че тонът, който напоследък използва Северна Македония, ще ѝ помогне да стане държава от ЕС. Не става и въпрос за някакви нови преговори. Направихме достатъчно компромиси с националната си идентичност и те просто трябва да спазват изискванията..

публикувано на 20.09.24 в 12:56

Откриха втора погребана римска статуя в Хераклея Синтика

Български археолози откриха втора статуя в големия канал за отходни води на античния град Хераклея Синтика. Към 11 ч. на 20 септември археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Изтеглиха номерата на машините, за да бъдат удостоверени за вота на 27 октомври

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление,..

публикувано на 20.09.24 в 11:48