Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО активира свои щабове в шест европейски столици

БНР Новини
Снимка: БТА

На официална церемония в София НАТО откри свой щабен елемент за интегриране на силите в Алианса в България. Сред присъстващите бяха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, външният министър Даниел Митов, зам.-помощникът на генералния секретар на организацията по политическите въпроси и политиката за сигурност Джеймс Апатурай.

Щабът е за командване и управление на батальонно ниво. Той ще провежда подготовката на формирования и ще поддържа съоръжения и оборудване при криза. Като част от структурата на силите на НАТО, личният състав ще бъде многонационален и ще се осигурява на ротационен принцип. Предвижда се броят на служителите да достигне 41 души, от които 20 – българи.

Освен в София, подобни церемонии се проведоха едновременно в столиците на Естония, Литва, Латвия, Полша и Румъния. Този факт държавния глава посочи като „категоричен израз на ангажираността и солидарността на Алианса за защита на всички негови членове на принципа 28 за 28.

Тези щабовете ще бъдат свързващото звено между националните и съюзническите войски при провеждане на общи учения и тренировки, както и за логистично и инфраструктурно обезпечаване на развръщането на Силите на НАТО с много висока степен на готовност при извънредни ситуации, застрашаващи сигурността и териториалната цялост на страните членки по Източния фланг, включително България, заяви президентът Плевнелиев.

В словото си държавният глава отбеляза важното значение на новите центрове в променената обстановка в Европа:

Действията на Русия с Източна Украйна, незаконното анексиране на Крим, замразените, но тлеещи конфликти в близост до нашите граници, надвисналата заплаха от терористични групировки като „Ислямска държава” и други придават допълнителна тежест на общите ни усилия да защитим своя суверенитет и демократична държавност, като развиваме способности за надеждно възпиране на заплахи от всякакъв вид. Ще се противопоставим решително на всеки план за постигане на нестабилност, замразени конфликти и дестабилизация, но можем да гарантираме мира само със своята решимост, да се противопоставим на всяко деструктивно действие.

Решението за създаването на тези щабни елементи за интегриране на силите на НАТО в страните-членки на Алианса беше взето на Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г.

Според Джеймс Апатурай Алиансът няма намерение да се конфронтира с нито една страна, но необходимостта от откриването на подобни щабове е нараснала заради засилващата се нестабилност в съседните региони.

Това е конкретно доказателство, че всяка страна-членка на Алианса е ангажирана със сигурността на всяка друга от НАТО – продължи той. – Наш политически ангажимент е да защитаваме всяка една от тях, което е гръбнакът на Алианса и тези щабове са възможност за създаване на такива реални способности. Ще работим с българските власти, за да сме сигурни, че силите на другите съюзници могат да стигнат до тук бързо. Това ще помогне както на нашето съвместно планиране за колективна отбрана, така и да организираме тренировъчни учения за силите на Алианса на българска територия, за да сме сигурни, че можем да се защитим ефективно, ако се появи необходимост. Създаването на щабните елементи е част от общата адаптация на структурата на силите на НАТО и на командната система и е най-голямата промяна в организацията след края на Студената война.

В изявление, предавано пряко от Вилнюс, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбергподчерта, че откриването на новите центрове е стъпка към по голяма сигурност:

Те ще гарантират, че при нужда нашите сили ще могат да се предвижват бързо и ефективно. Те също така помагат да изпратим ясно послание – никой в НАТО няма да бъде оставен сам. Ние се стремим към една Европа, която е обединена, свободна и мирна. Но ще направим необходимото, за да бъдат нашите страни в безопасност. Нашият ангажимент към колективната отбрана и един към друг е твърд като скала, заяви от Вилнюс генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриха втора погребана римска статуя в Хераклея Синтика

Български археолози откриха втора статуя в големия канал за отходни води на античния град Хераклея Синтика. Към 11 ч. на 20 септември археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Изтеглиха номерата на машините, за да бъдат удостоверени за вота на 27 октомври

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление,..

публикувано на 20.09.24 в 11:48

Председателят на македонския парламент прие новия български посланик в Скопие

Успешна и ползотворна работа в страната е пожелал председателят на парламента в Северна Македония Африм Гаши на новоназначения посланик на България в Скопие Желязко Радуков на среща в сградата на събранието. "Самата среща изпраща послания за..

публикувано на 20.09.24 в 09:12