Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черноморският регион не може без НАТО и ЕС

БНР Новини
Снимка: БТА

Настоящите рискове пред общата сигурност са трайни и изключително сложни, а България е активен участник в търсенето на бързи, системни и общностни отговори за справяне с увеличаващите се предизвикателства. С тези думи министър Даниел Митов приветства участниците в международна конференция на тема „Ролята на НАТО и ЕС в широкия черноморски регион“. Събитието бе организирано от Софийски форум за сигурност в сътрудничество с Центъра за европейски проучвания „Уилфред Мартенс“ и фондация „Конрад Аденауер“.

През последната година сме свидетели на задълбочаване и разширяване на палитрата от рискове за сигурността. Кризата в Близкия Изток и продължаващото влияние на т.н.„Ислямска държава“ поставят не само България, но и целия европейски континент в нова ситуация – посочи външният министър, по повод основните предизвикателства, произтичащи от кризата в Близкия Изток и Северна Африка.

Настоящата бежанска и имигрантска криза е сред най-големите предизвикателства от десетилетия насам, заяви той. На североизток рисковете не са по-малки. Анексирането на Крим и усилията на Русия за дестабилизация на Украйна драстично промениха цялостната ситуация на сигурността в Европа, както и в самия Черноморски регион. Тези действия са директно погазване на ключови ценности и принципи на европейския ред. Към настоящия момент възникналите рискове следва да бъдат приемани като дългосрочни и изискващи поредица от мерки. Целият този контекст поставя България в нова и различна ситуация. От външна граница на ЕС ние трайно се превръщаме в „първа линия на досег“ с множество, по своя характер, рискове и заплахи. От тази гледна точка е необходима промяна както на нашия инструментариум за реакция, така и в цялостното ни външно-политическо поведение. Необходими са промени в политиките на ЕС и НАТО. Нужни са и нови, регионални мерки, с които да реагираме по-добре на дългосрочните рискове за нашата сигурност. Необходима е по-нататъшна европеизация на политиката на бежанците и по-системна финансова и институционална подкрепа на държавите, които са външни граници на съюза.

Министърът на външните работи открои и приоритетното значение на Черноморския регион за България. Според него:

Регионът ще може да продължи своето развитие единствено върху основата на пълното признаване и уважение на правото на всяка държава свободно да избира в кои икономически и политически общности да членува и на съхраняването на териториалната й цялост. Република България неизменно подкрепя това суверенно право и помага в рамките на своите възможности на тези държави, които полагат усилия  да се приближат максимално до ЕС и НАТО. Ние ще откликнем на всяка една възможност за намаляване на напрежението в региона и бързо възстановяване на ползотворно сътрудничество с всички държави в него – посочи министър Митов.

След пълноправното членство на България през 2007 г., ЕС стартира инициативата „Черноморска синергия“, като част от политиката за добросъседство, която обхващаше граничещи с ЕС страни – Украйна, Молдова, Турция, Грузия и Русия. Към днешна дата тя няма развитие.

Преди две години имаше интензивна дискусия, а също и конкретни стъпки за приемането на Черноморска стратегия на ЕС, подобна на Дунавската стратегия на ЕС, каза Велина Чакърова от Австрийския институт за европейска политика и въпроси на сигурността, участник във форума. – Това беше опит да се систематизират подходите и да се въведе конкретна политика спрямо Черноморския регион. Тя трябва да бъде обединителна, като се има предвид, че има страни-членки на ЕС и НАТО, а други – не са, трети – са кандидатки, а някои – асоциирани и т.н. Това е конгломерат от страни, на който трудно може да се намери обединител. Това може да доведе до изостряне на регионални и системни конфронтации в Черноморския регион. Като се има предвид, че ЕС е прекалено зает с вътрешни и външни проблеми, както и НАТО, този вакуум ще се увеличава. Когато Русия и Турция, които в момента са заети с по-сериозни свои проблеми, пренасочат вниманието си в този регион, ще стане сериозно. Ние трябва да бъдем подготвени със сценарий за конкретните последствия. Нямам предвид имиграционната вълна, която ще се засилва. Става въпрос за влияния, които идват в директна връзка с ислямския халифат, за обострянето на конфликта в Източна Украйна, който по нищо не изглежда, че ще бъде разрешен или дори замразен, както и за неразрешените в района икономически и финансови проблеми. Не мога да споделя оптимистична прогноза за региона, по-скоро бих апелирала към по-сериозно отношение и подготовка за евентуални трусове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Египетска компания ще преобрази емблематичния за София Централен универсален магазин

Египетската компания "Антика уърлд" ще представи днес архитектурен проект за реконструкцията на Централния универсален магазин в центъра на София. Компанията ще се захване с преобразяването и управлението на една от емблематичните за българската столица..

публикувано на 19.09.24 в 06:35

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57