Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През новия политически сезон – очакваните реформи или затвърждаване на статуквото

Стойчо Стойчев и Борис Попиванов
Снимка: БГНЕС

И през новия политически сезон оставаме с надежда да се случат необходимите реформи в съдебната система, образованието, здравеопазването. Може да се надяваме на набор от мерки, насочени към решаване на някои от проблемите на въпросните системи. Това, което, може би, няма да дочакаме е цялостното преформулиране на тези системи с идеята да бъдат по-ефективни.

За съжаление последните реформи в това отношение са правени при правителството на Иван Костов (1997-2001) в изключително драматична среда, когато обществото беше готово за радикални реформи и от тогава насам такива радикални реформи не се случват, каза политологът д-р Стойчо Стойчев – преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. – Причината е, че статуквото устройва прекалено много хора. Не просто управляващите, или политиците, но и активните участници в тези системи. Примерно – статуквото устройва както учителите и университетските преподаватели, така и студентите и учениците в образователната система. Същото се отнася и до здравеопазването. Това е възможно, защото в тези системи в продължение на последните 25 години са се развили отношения на клиентелизъм, развили са се схеми за източване на бюджетни средства, към които са се адаптирали играчите в момента и никой не иска да развали статуквото, защото не знае какво ще му донесе бъдещето. А то към момента не е розово, защото нито имаме качествено здравеопазване, независимо че то е едно от най-скъпите в Европа по данни от Националната пациентска организация, нито имаме качествено образование и спада на интереса към българските висши училища е доказателство за това. Те не са конкурентноспособни с чуждите. Причината е в грешните финансови стимули. Системата за финансиране, според която парите следват ученика или студента, води до занижаване на критериите.

Според политолога д-р Борис Попиванов, преподавател в СУ „Св.Климент Охридски“, проблемът е, че РБ – като основната „реформаторска сила“ в това мнозинство, не успя достатъчно убедително да обясни на българското общество, с какво точно неговото положение ще се промени с предлаганите реформи и защо точно тези, а не други.

Що се отнася до скоростта на реформаторските предложения, виждаме, че тя е съвсем забавена, че инерцията е почти убита, продължи той. – Тепърва ще наблюдаваме отлагане на замисленото по много посоки и за доста време напред. Колкото до вътрешното статукво, то, според мен, е достатъчно добре бетонирано. Вярно е, че реформаторите в мнозинството са силно недоволни от факта, че другите партньори провалят предлаганите реформи, обезсмислят ги и ги отлагат във времето. Но самият РБ е наясно, че няма положителна перспектива, ако напусне това мнозинство. Същото важи за ПФ и особено за АБВ. В този смисъл четирите официално подкрепящи управлението политически сили имат интерес тази формула с малки или по-големи изменения в следствие на местните избори, да се запази. Що се отнася до ДПС, за което толкова месеци се говори, че се доближава до властта, че е фактор, който все повече ще диктува положението в страната, то далеч няма намерение да направи това официално. Например с влизане в един кабинет, с подписване на някакво споразумение, със свои министри. На ДПС е достатъчно да контролира дневния ред на правителството и на парламента. Това, според мен, са амбициите на лидера Местан.

Що се отнася до „разместването на пластовете“ след изборите за местна власт, двамата политолози прогнозират:

Това, което е известно към момента е, че ГЕРБ се очертава като водеща политическа сила след изборите, е становището на Стойчо Стойчев. – Ако ГЕРБ спечели повече от половината кметски места в страната, може да претендира за по-голяма тежест в коалицията. Много зависи от представянето на партиите от РБ. Ако те отбележат драстична загуба на влияние, предполагам, че ще се стигне до предоговаряне на баланса на ресорите в кабинета.

Бихме могли да очакваме, че последиците от местния вот може да доведат до някакво прекрояване, коментира Борис Попиванов. – Не съм сигурен, че това може да доведе до прекрояване на управленската формула. Ако става въпрос за влияние на ДПС в парламента и във властта, новата формула вече е реализирана. Няма нужда да чакаме местните избори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер заяви, че няма да има нови преговори със Скопие

"Не смятам, че тонът, който напоследък използва Северна Македония, ще ѝ помогне да стане държава от ЕС. Не става и въпрос за някакви нови преговори. Направихме достатъчно компромиси с националната си идентичност и те просто трябва да спазват изискванията..

публикувано на 20.09.24 в 12:56

Откриха втора погребана римска статуя в Хераклея Синтика

Български археолози откриха втора статуя в големия канал за отходни води на античния град Хераклея Синтика. Към 11 ч. на 20 септември археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Изтеглиха номерата на машините, за да бъдат удостоверени за вота на 27 октомври

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление,..

публикувано на 20.09.24 в 11:48