Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: България е заслужила мястото си в Шенген

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Позициите на България и Кралство Нидерландия съвпадат по ключови въпроси от дневния ред на ЕС. Положихме основата на плодотворно сътрудничество в контекста на предстоящото холандско председателство на ЕС и във връзка с подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време на съвместна пресконференция в Министерството на външните работи с холандския си колега Берт Кундерс, който е на официално посещение у нас по покана на министър Митов.

Българският първи дипломат изрази удовлетворението си от динамичното развитие на търговско-икономическите отношения между двете страни. Холандия е особено важен икономически партньор на България и е най-големият инвеститор у нас. Общият обем на преките инвестиции през периода 1996 г. – 2014 г. е над 7 млрд. евро, като това е най-яркото доказателство за високото доверие, което съществува в двустранните ни отношения, изтъкна министър Митов. Той изрази задоволството си, че с холандския си колега са открили много общи точки по въпроси, които вълнуват както българското общество, така и цяла Европа. Позициите ни по ключови въпроси в ЕС съвпадат, каза той като уточни, че на срещата са положили основите за подготовката на срещите между двете страни по време на холандското председателство на Съвета на ЕС в началото на следващата година, както и за българското председателство през 2018 година. Той поясни, че ще се изпращат български държавни служители на обучение в Холандия. Разтревожен съм за политиката на Русия по отношение на Сирия. Това каза министърът на външните работи на Кралство Нидерландия Берт Кундерс. И допълни, че страната му е добавила още 110 милиона евро за подкрепа на бежанците. По думите му, Европа трябва да покаже солидарност за бежанците. България е един много стабилен партньор в ЕС ние много уважаваме позициите на страната ви и ви позволява да имаме конструктивни взаимоотношения.





България в Шенген, но кога?

Смятам, че България е заслужила мястото си в Шенген, каза министърът на външните работи Даниел Митов и допълни, че разчитаме на подкрепата на Холандия за присъединяването ни. Той посочи, че в условията на безпрецедентен миграционен натиск по външните граници страната ни изпълнява много добре своите отговорности и практически действа като държава – член на Шенгенското пространство. Ще продължим да правим всичко необходимо, за да гарантираме сигурността на външните граници на ЕС, това е от общ интерес на всички ни, посочи дипломат №1.




Ето какво каза министърът на външните работи на Холандия Берт Кундерс за приемането на България в Шенген: Важно е, че България се придържа към техническите изисквания за членство в Шенген. На второ място – на предстоящото заседание на Европейският съвет по правосъдие и вътрешни работи този въпрос няма да бъде част от дневния ред. Въпросът е как да придвижим работата напред през следващия период . Мисля, че това ще зависи от няколко неща – както знаете, поне в някои страни в Европа съществуват по-съществени изисквания, засягащи борбата против корупцията и върховенството на закона.Имаше среща на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и взаимопомощ. В същото време, възможностите да работим по други начини, както спомена министър Митов, за да се ускори работата във връзка със сухопътните, въздушните и морските граници , изискват и правни, и политически действия. Очевидно е, че всички искат България да стане част от Шенген. Според мен, това са трите съществени елемента, за да може ситуацията да се развива в бъдеще.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Египетска компания ще преобрази емблематичния за София Централен универсален магазин

Египетската компания "Антика уърлд" ще представи днес архитектурен проект за реконструкцията на Централния универсален магазин в центъра на София. Компанията ще се захване с преобразяването и управлението на една от емблематичните за българската столица..

публикувано на 19.09.24 в 06:35

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57