Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдумът и българите по света

БНР Новини
Снимка: mfa.bg

След Освобождението на България от Османско владичество през 1878-а, суверенът бе питан само пет пъти. Последният – на 25 октомври, когато за първи път гласуваха и българите по света. За нашите сънародници бяха открити 294 избирателни секции в общо 45 държави. По данни на МВнР общият брой на гласувалите е 26 939. Дистанционното гласуване по интернет бе подкрепено от 92,12 на сто от българите в чужбина. Най-много са гласувалите във Великобритания – 4875, в Германия – 3836, в Испания – 3098, а във Франция – 1019.Българите упражниха правото си на глас и в Гърция, където 1159 подадоха своя вот, а в Турция – 222-ма.

Как българите по света коментират своето участие в референдума?

Десислава Христова живее в Лондон, от няколко години се занимава с избори в чужбина, работи в неправителствения сектор, член на Инициативния комитет „Гласувай без граници“. Най-много са гласувалите наши сънародници във Великобритания, само в Лондон те са 2379.

За съжаление не можахме да постигнем мобилизацията, която очаквахме от миналата година, но това е една добра активност, споделя тя. Постигнахме положителен отговор над 96%. До голяма степен кампанията в чужбина е функция на това, което се случи в България, но ние положихме усилия, използвайки и социалните мрежи, и различни медии, за да достигнем до максимален брой хора.



Димитър ИвановДимитър Иванов живее в Швейцария. Той също е член на Инициативния комитет „Гласувай без граници“.Секцията в Цюрих е сред тези с най-много гласували наши сънародници на референдума – 304. От Димитър Иванов научихме, че не е имало опашки и гласуването е протекло много спокойно заради стройната организация. Той остро поставя проблема за трудностите при смяна на българските документи с изтекъл срок.




Ива Михайлова-Беличка и Нина ГосподиноваИва Михайлова-Беличка и Нина Господинова живеят в Канада. Ива е президент на Културен център „Зорница“ в Монреал, а Нина е юрист. И двете са участвали в Секционна избирателна комисия – Нина като председател, а Ива – като секретар. Специално за референдума в Канада са открити три нови секции. Те са много благодарни на Димитър Иванов от Швейцария и на Любомир Гаврилов от Франция за огромното съдействие, което ни им оказаха при откриването на втора изборна секция в културен център „Зорница“-Монреал. Ива и Нина споделят, че независимо от резервите на някои наши сънародници, те са се убедили в ентусиазма на българите. В тяхната секция са гласували и възрастни, и млади. Една жена е дошла от град Квебек, който е на близо 3 часа път от Монреал.




Роберт Манолов

В САЩ са гласували общо 3592 български граждани. В Консулски окръг Чикаго, където е най-многолюдната българска общност, са гласували 975. 250 са българите, които живеят в Батон Руж, щата Луизиана. Сред тях е Роберт Манолов. Той споделя, че на празници повече от половината наши сънародници се събират. Изборите за тях са също празник, така е било и с референдума. Роберт Манолов разказва за проведения референдум, за проблемите, с които се сблъскват българите там.




Още един поглед към приключилия референдум. Той е на проф. Любомир Гаврилов от Франция. Професорът от години е пристрастен към изборите, които се провеждат в чужбина и има енциклопедични познания по изборното законодателство. Той коментира резултатите от гласуването и остро поставя въпроса за финансовите измерения на референдума в чужбина. За пореден път припомня как могат да бъдат спестени парите на данъкоплатците.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Председателят на македонския парламент прие новия български посланик в Скопие

Успешна и ползотворна работа в страната е пожелал председателят на парламента в Северна Македония Африм Гаши на новоназначения посланик на България в Скопие Желязко Радуков на среща в сградата на събранието. "Самата среща изпраща послания за..

публикувано на 20.09.24 в 09:12
Матео Пиантедози

По съседски: Събития с балкански адрес

Италия отваря два центъра за мигранти в Албания Италия ще отвори през октомври първия от двата си центъра за мигранти на територията на Албания. Това съобщи италианският министър на вътрешните работи Матео Пиантедози, предаде АНСА. Двете страни..

публикувано на 20.09.24 в 09:10

Проверка на ДАНС отхвърли "българска връзка" с взривените пейджъри в Ливан

След проверките на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), съвместно с Националната агенция за приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници", безспорно е установено, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани..

публикувано на 20.09.24 в 09:00