Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолкалбумите на 2015 година

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

„Глас от Добруджа” е първият самостоятелен албум на певицата Ивелина Димова. Тя е солистка в хора на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, част от вокален квартет „Юдит” и професионална фолклорна формация „Глагорци”. Освен като изпълнител се изявява и като ръководител на женски хор „София”. Топъл и богат, гласът на Ивелина неусетно ни пренася в равна Добруджа.

Със следващия албум отиваме в друг интересен край на България – Пиринския. Карамфил Божиков и неговият албум „Заиграли девойчиня” ни представят песенния колорит на Санданско-Петричкия регион, откъдето е младият изпълнител. Богата на ритми и емоции пиринската песен е подходяща за слушане при всякакви поводи.
Оставаме в Пирин още малко. Един прекрасен инструменталист  ни подари тази година нов албум с авторската си музика, но представена с малко по-различно акустично звучене – „Музика за тамбура” и Валери Димчев. Именитата народна изпълнителка Калинка Згурова е родена в Дебелт. Открита от легендарният народен певец Сава Попсавов, солистка на ансамбъл „Пирин”, ансамбъл „Загоре” и „Мистерията на българските гласове”. Направила над 350 записа в БНР и 13 албума, носителка на престижната американска награда „Грами” и орден „Св. св. Кирил и Методий” І степен. Тази изключително обичана и популярна Странджанска певица ни зарадва с албума „Огън от жаравата”. Той разказва истории от Странджа, а Калинка Згурова за пореден път ни очарова с изпълненията си.



И още един незабравим глас от българската фолклорна сцена – Галина Дурмушлийска. Добруджанският славей подготвя песни за нов албум, който ще ви представим съвсем скоро.Една от песните, които изпълнява Галина са по разказ на Йордан Йовков. Изпълнението й съпровожда кавалджията Темелко Иванов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Последното решение" – Любо Киров за изборите в любовта

Любо Киров ни представя най-новия сингъл от своя албум "Ново сърце". Това е рок експлозия, озаглавена "Последното решение". И тук по музиката Любо отново работи с китариста и музикален продуцент Ангел Дюлгеров, който е и автор на аранжимента , а по..

публикувано на 14.10.24 в 10:15
Кирил Маричков

Стотици китаристи изпълняват “Клетва” в памет на Кирил Маричков

Легендарната песен “Клетва” на починалия при инцидент на сцената вокалист на “Щурците” Кирил Маричков ще бъде изпълнена в негова памет от стотици китаристи в рамките на фестивала Sofia Guitar Fest. Отиде си “щурецът” Кирил Маричков..

публикувано на 13.10.24 в 09:42

Произведения на Моцарт звучат за първи път у нас на Празник на духовната музика в Габрово

С концерт на смесения хор при софийския храм “Покров Богородичен” в габровската Художествена галерия "Христо Цокев" ще бъде закрит Празникът на духовната музика. Заедно с Габровския камерен оркестър хорът ще изпълни за първи път у нас три ранни..

публикувано на 13.10.24 в 07:00