Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политолози: през 2016-а ще се установи трайно модела на една доминираща партия

Борис Попиванов и Георги Харизанов
Снимка: архив

Отмина една трудна за България година, която не спря да ни изненадва до самия си край – бежанци, избори, референдум, протести. Каква ще бъде политическата 2016 година? Прогнозите са на двама политолози: д-р Борис Попиванов – преподавател в СУ „Свети Климент Охридски“ и Георги Харизанов от Института за дясна политика.

След остра критика на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, лидерът Лютви Местан бе изключен от всички постове в партията на 24 декември, неговия рожден ден. Местан и още петима депутати напуснаха парламентарната група и ще бъдат независими. Очаква се, независимо мълчанието на Местан, той да създаде нова партия. Така постъпи отцепилият се от ДПС Касим Дал, който дълги години бе „дясната ръка“ на Доган.

Г-н Местан, последната година и половина, се опита изключително силно да играе на либералната плоскост, коментира Георги Харизанов. – Но електоратът на ДПС е по-скоро консервативен и там определено има ниша. Начинът, по който г-н Местан беше отстранен за безспорните си слабости като лидер, показа, че силните играчи, особено хората около Доган, няма да позволят създаването и съществуването на нов политически проект. Демонстрацията на сила и мощ и бруталния начин, по който се разправиха с Местан, имат за цел превантивно да покажат какво би се случило с един такъв проект.“

Личната покана на Местан за гостуване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, както и демонстрираната съпричастност на премиера Ахмет Давутоглу с бившия лидер на ДПС провокират изводи, че един бъдещ политически проект може да получи солидна подкрепа от Анкара.

Според мен Турция осъзна, че прекалява в своето поведение чрез решението на външния си министър да не отиде на срещата си с г-н Местан на митинга, който беше насрочен за 26 декември, е становището на Борис Попиванов. – Смятам, че от тук нататък ще се възприеме една по-умерена позиция в духа на близките отношения, които българската и турската страна развиха през последните години. Трудно при такъв натиск Местан да направи партия, но всичко е възможно. Ако това се случи, моето мнение е, че нейното място е в Реформаторския блок, защото те имат опит с партньори от такъв характер – пример е партията на Касим Дал.

През 2016-та ще се проведат президентски избори. Каква политическа година ни очаква?

Очаквам през 2016-а да се затвърди, нещо за което с колегите ми говорим от година и половина, че се установява все по-трайно модел на една доминираща партия, е прогнозата на Георги Харизанов. – Битката, която се очаква на конгреса на БСП през пролетта, процесите в ДПС и в Реформаторския блок , практическото разцепление в Патриотичния фронт показват, че парламентарно представените политическите партии са раздирани от редица проблеми и това ще доведе до засилване на модела с една доминираща партия. Това ще е много добре за ГЕРБ докато всички останали не решат, че тази партия не става прекалено и силна и не започнат да работят срещу нея, защото г-н Борисов има 84 депутати. Мисля, че президентските избори ще затвърдят тази тенденция, но тя ще е печеливша и ще работи до момента, в който не се върнем на сценария от 2013 г., когато всички се обединиха срещу ГЕРБ.

Всички парламентарни партии не се намират в добра кондиция и краят на годината го демонстрира по един убедителен начин, продължава Борис Попиванов. – Те ще се опитат да скрият това, но такъв тип обединение срещу най-силния, ще стане много трудно поради тежките борби не само вътре в партиите, но и между тях и споровете „кой да води бащина дружина“. Според мен въпросите са два. Първият – до каква степен ГЕРБ биха се изкушили да направят предсрочни парламентарни избори, за да усилят своето парламентарно присъствие, за да застанат на много по-ясни и силни позиции. Вторият – понеже през 2015 г. нямаше нови сериозни политически актьори на сцената, дали ще се появят такива, които да размътят водата и да направят нова ситуация в страната, така че да оправят някакво предизвикателство към съществуващата конюнктура.  Според мен, 2015 г. завърши за българската партийна система по начин доста сходен с 2014-а – без драматични размествания. Просто голяма част от партиите са се спуснали с едно стъпало надолу, без някой да добие по-сериозни позиции спрямо друг.

През 2015 г. реформирането на съдебната система и здравеопазването бяха  мантрите на управляващите, но не се случиха.

Пенсионната реформа се състоя. Тя приключи, но това не е реформа, заяви Георги Харизанов. – В здравната реформа аз съм наясно с целите, които преследва  министър Москов, но по никакъв начин не съм наясно с начините, по които те ще бъдат постигнати. За мен ще остане загадка защо десен политик се противи така свирепо на демонополизирането на Здравно-осигурителната каса, както и пасивността по отношение на цените на лекарствата и на лекарствената политика. Мисля, че за никой не е изненада, че претенциите на Реформаторския блок да реформира държавата с 20 депутати не се случват. Мисля, че политическата класа  направи своите изводи след гласуваните поправки на Конституцията за съдебната власт и очаквам промени към по-добро при гласуването на Закона за съдебната власт.

Според Борис Попиванов при реформаторите се очертават два проблема:

Едната теза е, че Реформаторският блок от край време има силен и мощен експертен потенциал, за разлика от големия партньор ГЕРБ. Такъв огромен експертен потенциал в хаотичните действия през миналата година не се забеляза. Втората теза е, че никакви реформаторски действия, които променят баланси, които променят  установени взаимоотношения, които променят  институции, които имат финансови и всякакви други ефекти, не могат да бъдат направени без постоянен диалог със съответните социални и професионални общности. Реформаторският блок и неговите министри подходиха твърде арогантно, без диалог, с убеждението, че щом те искат нещо, то трябва да бъде незабавно прието. Точно това не се получи и им бе показано по недвусмислен начин. Не смятам, че през 2016-а ще има твърде големи промени. Ще се търси някаква стабилизация и ще се върви по линията на минималното съпротивление и мандатът да се придвижва напред.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Египетска компания ще преобрази емблематичния за София Централен универсален магазин

Египетската компания "Антика уърлд" ще представи днес архитектурен проект за реконструкцията на Централния универсален магазин в центъра на София. Компанията ще се захване с преобразяването и управлението на една от емблематичните за българската столица..

публикувано на 19.09.24 в 06:35

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57