Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Тошев: През 2016 г. лихвите ще продължат да падат, инвестициите в недвижими имоти стават все по-привлекателни

Снимка: БГНЕС

През 2016 година лихвите в България ще продължат да намаляват, като при депозитите спадът е почти изчерпан и те ще намалеят още малко, като в края на годината ще са на нива между 0,5% и 1%, заяви в интервю за Радио България кредитният експерт Тихомир Тошев. За сравнение в страните от ЕС лихвите по депозити са също на нива под 1%, като най-ниски са в Литва, Словакия, Чехия и Естония-между 0% и 0.1%. При кредитите ще има забавяне на спада на лихвите, тъй като през 2015 се реализира значителен спад от 1-1,25%, смята Тошев:

Очакванията ни са, че лихвите по ипотечни кредити, които в края на миналата година се движеха в рамките на 4,8-5,75%, в края на 2016 година ще варират между 4,25% и 5,25. В края на настоящата година очаквам лихвите по потребителските кредити да се движат между 6% и 9,5%. През 2016 банките ще предложат нови и още по-атрактивни продукти за бизнеса, тъй като се вижда раздвижване на пазара на фирмено кредитиране. Лихвите за корпоративните клиенти ще започват от 3,5% и ще се движат до 5-5,5%.

Според Тихомир Тошев през следващите години ще има още малко свиване на разликата между лихвите по кредити и депозити, които плавно ще доближават средноевропейските нива. Основното изоставане понастоящем е в областта на ипотечните кредити, където лихвите в България са значително по-високи в сравнение със средноевропейските (2,2%). При потребителските кредити обаче лихвите в страната са сред най-ниските в Европа, където те варират между 6,5% и 15%. През 2015 година банковият депозит продължава да бъде най-предпочитаният финансов инструмент от гражданите. Според Тошев това се дължи на факта, че българинът има навика да държи парите си в банка и смята, че те са на сигурно място там. Дори ако лихвите по депозитите станат нулеви или отрицателни, част от парите, които в момента се държат под формата на депозити ще останат в банките, защото българинът е свикнал да спестява бели пари за черни дни.

През 2015 година покупката на недвижим имот остава сред най-познатите форми на инвестиции, като 20% от сделките са били с инвестиционна цел. В големите градове отдаването на имотите под наем носи доходност между 4% и 5,5% на годишна база, каза Тихомир Тошев и допълни:

Покупката на имоти в големите български градове представлява интерес не само за това, че те носят доходност, но и заради ръста на цените на жилищата, който стартира в края на 2014 г. Прогнозите са че през следващите няколко години цените на тези имоти ще вървят нагоре.

Взаимните фондове са компании, които обединяват група от хора и инвестират техните пари в акции, облигации или други ценни книжа. В началото хората влагат малки суми и следят как се движи тази инвестиция, но според повечето експерти взаимните фондове ще са онази инвестиция, която ще се открои през 2016 година като най-предпочитана след инвестицията в имоти. Според Тихомир Тошев в момента не съществува опасност от ново спукване на балона на пазара на жилища:

По отношение на пазара на имоти винаги има опасност да се прекали със строителството, да има лоши и трудни за реализация проекти, както стана в периода 2006-2008. На този етап, обаче няма такива индикации. В момента търсенето на ново строителство е много голямо и всеки хубав проект се реализира много бързо, далеч преди окончателното завършване на сградата. Това показва, че в момента има недостиг на качествени жилища, особено в десетте най-големи града на страната. Ръстът на цените също се движи в рамките на 3-6%, което е нормално. Засега можем да кажем, че пазарът е по-скоро разумен и устойчив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05
Хижа

С културни събития на Витоша отбелязваме 129 г. от организираното от Алеко изкачване до Черни връх

Сто двайсет и деветата годишнина от организираното от Алеко Константинов изкачване до Черни връх и създаването на организирано туристическо движение у нас ще бъдат отбелязани днес с няколко културни събития, част от кампанията “Зелени библиотеки”,..

публикувано на 25.08.24 в 06:00

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30