Какво да приготвим за Гергьовден, особено когато идва само една седмица след Великден. И на двата празника по традиция се готви агнешко и то във всичките му разновидности. Освен боядисаните яйца и козунака, които похапваме през цялата Светла седмица до Томина неделя, останалите ястия са свързани не толкова с традициите, колкото с характерните за сезона продукти, като зелена салата, коприва, лапад и спанак. Ето и някои идеи за празнично меню:
Основен акцент в предястията са свежите салати, хрупкавите репички, пресен чесън и пресен лук. Краставиците и доматите все още са от вносните, но ако намерите български, може да ги добавите към салатите. Иначе истинската зелена салата задължително трябва да бъде обогатена с варено яйце и червени репички, а ако искате да я направите по-ароматна можете да добавите към нея спанак и див чесън.
Супите – те също трябва да са зелени – от лапад, киселец, спанак или коприва. Някои приготвят и агнешка супа с лапад, моркови, картофи и я застройват със заквасена сметана, също като борша. А ако мръвката ви идва в повече може да приготвите крем супа от спанак или коприва, забулена с яйце, нали все пак яйцата са акцентът тази седмица. Приготвя се много лесно. Измивате и обелвате 1- 2 картофа и ги нарязвате на едри парчета. Слагате да се варят в тенджерата заедно със стрък праз, нарязан на едро, водата трябва само да ги покрива. Добавяте около една чаена лъжица сол и варите докато зеленчуците омекнат. Измивате добре спанака и го добавяте към сварените зеленчуци. Варите още 2-3 минути, след което пасирате всичко докато се получи еднородна смес. Добавяте още вода, докато получите желаната гъстота и оставяте да заври, преди да свалите супата от огъня, добавете бучка масло за аромат. Ако искате може да украсите супата със забулени яйца, по едно на всяка купичка. Те се приготвят по следния начин: в малка тенджера кипвате вода и добавяте щипка сол, чуквате яйцата едно по едно и оставяте да поврят 3-4 минути.
Интересна и ароматна е и супата от киселец и пресни челядинки, която също не е трудна за изпълнение. В дълбок съд задушавате с малко вода и мазнина стрък праз, щипка червен пипер и един настърган морков. Като омекнат добавяте още около литър вода и оставяте да заври. Като кипне прибавяте връзка нарязан киселец и около две шепи челядинки и оставяте всичко да поври около десетина минути. Преди да свалите супата от огъня добавете около супена лъжица сол и бучица масло. За украса може да нарежете два-три стръка магданоз.
И накрая основното ястие – агнешкото се приготвя печено на фурна с пресни картофи или със спанак. А ако сте взели агнешка плешка може да я напълните с ориз, гъби и, разбира се, връзка пресен лук, магданоз и джоджен, може и два-три листа калоферче.
Да ви е сладко!
Започна ремонт на ГКПП "Кулата" във връзка с предстоящото ни влизане в Шенген от 1 януари, предаде БНТ. Целта е да има по две пътни ленти във всяка посока преди пункта. На българска територия на входа откъм „Промахон“ се изгражда нова лента с дължина 200..
Във връзка с влизането ни в Шенген е направено обследване на всички КПП-та и се работи много активно с всички институции, които имат отговорности към граничните пунктове. Това стана ясно от изказване на служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков..
През 2025 г. в България ще има 249 работни дни и 1992 работни часа, изчисли сайтът за данъци и счетоводство Kik info. Благодарение на официалните празници българите ще се възползват от шест дълги уикенда през годината. Такива ще бъдат дните около..
Десет бебета са се родили през последната година по донорската програма на Столичната община за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. Сред..
С мисъл за духовното послание на днешния ден, за традицията и пречупването ѝ през живота на съвременния човек, в "България днес" търсим отговор на въпроса,..
С Коледа идва надеждата за нови възможности! Екипът на Радио България отправя към всички вас, скъпи сънародници по света и у нас, пожелание за здраве,..