Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София се включва в глобалната борба с корупцията

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов взе участие в четвъртък в среща на върха в Лондон на лидери на 40 държави, посветена на борбата с корупцията. Пиарите на мероприятието разгласиха, че форумът е безпрецедентен и в него участват страни, които постигат значителни успехи в борбата с това социално зло. Домакин на срещата беше британският премиер Давид Камерън, който заяви в словото си, че „корупцията е раково образование в сърцевината на редица проблеми” и анонсира, че в Лондон ще бъде създаден център за глобална борба с нея. Бойко Борисов пък обяви, че София ще се включи активно в дейността на центъра.

За първи път видях толкова много самокритичност и решителност. Така българският премиер коментира дискусиите по време на форума. Борисов отбеляза, че както международната общност предприе преди години съвместни действия за борба с тероризма, така и сега са необходими съгласувани действия срещу глобалната корупция.

В рамките на посещението си, Бойко Борисов разговаря с Дейвид Камерън. Той представи усилията на правителството да се бори срещу контрабандата, която е „скачен съд” с корупцията. Двамата обсъдиха също ситуацията с бежанския поток от изток към Европа и напреженията между ЕС и Турция по този въпрос.

Среща на върха в Лондон вече е история. Но изникват някои прелюбопитни въпроси, чиито отговори биха могли да ни припомнят поговорката „Крадецът вика дръжте крадеца!”. Срещата в Лондон се проведе около месец след като се разрази скандалът около така наречените „Панамски досиета”. Те разкриват схемите, по които големи фирми и публични личности от цял свят използват офшорни компании с цел укриване на данъци. Оказа се, че и премиерът на Великобритания Дейвид Камерън е имал акции в офшорка на името на баща му. Сред финансовите райски кътчета са Британските вирджински острови и така излиза, че отвъдморски територии на Обединеното кралство генерират част от световния проблем с корупцията. А в списъците на „Панамските досиета” фигурират имената на около двеста български физически и юридически лица.

Прекалено дипломатична ми изглежда дефиницията, че в срещата на върха в Лондон са участвали лидери на страни, които имат значителни успехи в борбата срещу корупцията. Може би е по-точно да се каже, че в Лондон бяха привикани лидерите на някои от най-корумпираните страни в света. Лидерите на някои изключително корумпирани страни пристигат в Обединеното кралство, Нигерия и Афганистан са може би най-корумпираните държави в света. Това се изпусна да каже Давид Камерън в навечерието на срещата на върха пред кралица Елизабет Втора без да си дава сметка, че камерите и микрофоните на журналистите са все още включени. Гафът беше коментиран по време на форума. Президентът на Нигерия Мохамаду Бухари определи като „шокиращи” думите на британския премиер. Афганистанският депутат Мохамад Седики пък заяви, че самото Обединено кралство, САЩ и международната общност имат съществен принос за разпространяването на корупцията в неговата страна. Според последния доклад за корупцията на „Трансперънси интернешънъл“, България е най-корумпираната страна сред 28-те в Европейския съюз следвана от Италия, която беше представена на срещата на върха в Лондон от министъра на правосъдието Андреа Орландо.

Както се изразяват някои философи, откакто съществуват финикийските знаци, съществува и корупция. Или с други думи, корупцията е вечният паразит по парите, които управляват света. Да се надяваме все пак, че антикорупционната среща на върха в Лондон не беше само едно банално хвърляне на прах в очите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25