След направата на задълбочени изследвания в България и в чужбина, се установява, че билката съдържа 19 микроелемента от първостепенно значение за човешкия организъм като селен, цинк, мед и биологично активни, поддържащи доброто здраве субстанции (флавоноиди, терпеноиди, етерично масло и т.н.). Именно това кара Стефан и семейството му да се заемат с производството и популяризирането на чая:
Той вирее на 1200-2000 м надморска височина. Структурата му е с власинки като на еделвайса, която го прави много устойчив на промени в температурните амплитуди – от минусовите през нощта до високите положителни температури през деня. Той е мощен имуностимулант и подсилва организма да се бори с вируси и бактерии. Лабораторните изследвания показват, че чаят забавя стареенето на клетките, дава им енергия, подобрява умствената и физическата работоспособност, помага при чернодробни заболявания, има много добро действие върху отделителната система, полезен е за дихателната система. В Пиринския край от много време се използва против астма, бронхит и кашлица. От няколко години изпращаме проби в лаборатория в Германия, която работи за една от най-големите компании, занимаваща се с фармацевтика и билки. Там също установиха, че е мощен антиоксидант, който не позволява образуването на ракови клетки и подобрява паметта. В момента има готови патенти за внедряването му във фармацевтиката под формата на тинктура.
Пиринският чай се използва и като противовъзпалително и стимулиращо храносмилането средство, популярен е също и като афродизиак. Помага при бъбречни проблеми, стимулира енергийния метаболизъм и влияе изключително добре на отделителната и половата системи.
Днес плантацията на Стефан заема осем декара. Казва, че разсаждането на растението е много трудоемко, защото всичко се прави на ръка, тъй като теренът не позволява използването на машини. Според него обаче, работата си заслужава, понеже това е традиционен български продукт, който ще превземе международните пазари. Скоро предстои разпространението на чая в Германия. Надеждите им са той да стане традиционен продукт за немската маса. Водят преговори и с Япония.
В момента Министерство на земеделието има договорка с верига магазини в Германия, които да представят „Седмица на българските продукти”. Надяват се техният чай да присъства на „българския” щанд там. Той е сертифициран биопродукт. Това означава, че при производството му не се използват изкуствени торове и опасни химикали. Редовно се вземат проби от растенията и почвите.
Ето как се приготвя и запарка от него: три-четири цветни стръка се заливат с един литър вода, оставя се да заври и се запарва за 15 минути. Пие се през целия ден.
Снимките са предоставени от Стефан Спасов.
За трета поредна година расте броят на младите лекари, които искат да останат в България след завършването си. Това показват резултатите от анкета сред 224 български абсолвенти от Випуск 2024 на Медицинския факултет към Медицински университет-София. 74,3%..
Депутатите от 51-вото Народно събрание приеха декларация за неучастие на български въоръжени сили във военни действия на територията на Украйна. "За" гласуваха 166 народни представители, 27 бяха "против" и 11 се въздържаха. Декларацията..
На 21 февруари се отбелязва Международният ден на майчиния език, вписан в календара на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Посветен е на опазването на езиковото и културното многообразие по света и се..
Три протеста ще се проведат в столицата днес. От 17 ч. тази вечер от 17.00 ч. от църквата "Света Неделя" ще се проведе Луковмарш в памет на смятания за..
"Траки, вино и култура" – е темата на семинар в археологическия комплекс "Долината на тракийските царе" близо до Казанлък, който събира на 22..
Известната радиожурналистка, позната сред широката аудитория като водеща на знаковото предаване на БНР "Разговор с вас" Божана Димитрова отбелязва днес..