Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелена светлина от Брюксел за газовите амбиции на София

БНР Новини
Еврокомисарят Мигел Ариас Канете показва картата на проекта за българския газов хъб.
Снимка: БГНЕС

България е ключова държава в европейската енергийна система и има потенциал да изгради мощен газов хъб, който ще даде възможност за ползване на различни източници на газ, включително и руски. С тези окуражителни думи еврокомисарят по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете оповести преди два дни в София, че ЕК дава зелена светлина за реализацията на газовия хъб „Балкан“ край черноморския град Варна. По този проект българското правителство работи от около една година, с амбицията страната да стане дистрибутор на газ за целия балкански регион. На съвместната пресконференция с Мигел Ариас Канете, българският премиер Бойко Борисов също подчерта, че в този газов хъб „е добре дошъл и руския газ“ ако се спазват европейските правила. Случайно ли е това „намигване“ към Москва?

В момента българските потребности от синьо гориво се покриват почти изцяло от руски газ, който пристига по тръби минаващи през размирна Украйна. Помним още мразовитата зима на 2009 година, когато на първи януари Русия спря изцяло доставките на газ за Украйна, мотивирайки се с непогасени стари задължения, а на следващия ден Киев спря транзита на руски газ за Балканите и Европа. На този фон София с ентусиазъм посрещна руско-италианския проект за газопровода „Южен поток“, който трябваше да доставя руски газ по тръби на дъното на Черно море и след това през територията на България заобикаляйки по този начин Украйна. През юни 2014 година обаче българското правителство, под натиска на Брюксел, се отказа от участие в проекта и прати „Южен поток“ в историята. Идеята на Москва за алтернативен маршрут през Турция също претърпя провал след като Турция свали руски изтребител над Сирия и отношенията между Москва и Анкара се смразиха до краен предел.

Идеята за създаване на газов хъб в България е чудесна. Но от къде ще идва суровината? Съседните страни нямат богати собствени ресурси а разработването на газови находища в българската акватория на Черно море тепърва предстои. Явно проектът трудно ще се осъществи без руския газ. Може би това обяснява „намигването“ на Брюксел и София към Москва.

Зелената светлина за „Балкан“ може да се тълкува като сигнал за рестартиране на злополучния „Южен поток“, или като начало на нов газопреносен проект – „Южен поток 2“. Не случайно докато в София Борисов и Канете отговаряха на въпросите на журналисти, от Москва пристигна новината за евентуално включване на България като транзитна страна в проект за нов газопровод. България е страната, през която очевидно ще минава газопровод по черноморското дъно от Русия към Гърция и от там към Италия. Това заяви Юрий Ушаков, помощник на руския президент Владимир Путин. През февруари тази година руската компания „Газпром“, гръцката DEPA и френско-италианската Edison подписаха меморандум за изграждане на южен маршрут за доставки на газ от Русия. Това обяснява защо сега се хвърлят всички усилия за изграждане на интерконекторна газова връзка между България и Гърция.

В един по-широк контекст, нареждането на пъзела свързан с газовите неволи на Русия и Европейския съюз би могло да означава затопляне на отношенията им след турбуленциите около кризата в Украйна. От една страна Брюксел все повече си дава сметка, че санкциите срещу Москва вече се изчерпват от съдържание и губят смисъл. От друга страна Кремъл разбра, че за да продава и печели от износ на газ и нефт за Стария континент трябва да спазва преди всичко правилата на Европейския съюз. От това затопляне на отношенията между Брюксел и Москва България може да извлече голяма изгода. Шансът не трябва да се изпуска.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25