Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Идеалов-син комбинира ритмичните танци на Ирландия с българския темперамент

БНР Новини
Снимка: личен архив

Росен Идеалов е известен български музикант, който преподава камерна музика, оркестрово свирене и кларинет в НМУ и работи с елита от музиканти в страната ни. Успехът не закъснява и за неговия наследник Росен Идеалов-син, който се е насочил към професията на сценичен танцьор и вече развива самостоятелна школа в стила на характерните танци от Ирландия. Заниманията с музика се оказали временно увлечение за младия наследник на артистичната фамилия Идеалови. Още на 14 годишна възраст Росен открил влечението си към ритмите, родени в земите на келтите. Първият досег с ирландската магия бил чрез филм за „властелина на танца“ Майкъ Флетли, излъчен по БНТ. Оттогава младият българин започва да проправя път за ирландските танци в родината.

Самата ирландска музика изразява чувството за свобода и за простор пред мен. Има нещо много особено в нейната вибрация и тя ме кара да се чувствам добре. Ти не можеш да стоиш на едно място, когато я слушаш, тя те вдига на крака и те кара да танцуваш – казва Росен Идеалов.

Допирни точки между българския и ирландския фолклор има. Сходството е дори в самата музика, но различията са в ритъма. Българската музика се отличава с неравноделните тактове, но съм чувал ирландски мелодии, в които те също използват неравноделни тактове, което ми направи силно впечатление. Дори в самите стъпки на българските и ирландските танци има нещо общо, което не знам как да определя, но е интересно да се види. Дори вече работим върху проект, който съчетава българска народна музика и ритмите на Ирландия. Наскоро излязохме на една сцена с българската фолклорна формация „Тъпани и гайди“ и смесихме нашия, с ирландския фолклор. Публиката не очакваше толкова много темперамент и емоция, събрани на едно място. Това беше представление експеримент, бих искал да се повтаря и в бъдеще. Има интерес към идеята, да представим някаква история чрез музиката и танците на двата народа. Засега развиваме идеята и скоро ще бъде готова за сцената.

Това, което артисти като Росен Идеалов показват на сцената, е фолклор, но на по-високо ниво, еволюирал в изпълнителско изкуство. Чистият ирландски фолклор е на доста по-семпло ниво, за да е достъпен за всеки. За професионалиста е важна прецизността във всяка стъпка, а изправената стойка на тялото също се постига с много репетиции и работа. И още нещо е важно за ирландските танци, това са специалните обувки, които са истински инструмент, с който се създава ритъм на сцената. За тях Росен Идеалов разказва:

Обувките са специфични, имаме при тях твърд и мек стил. Обувките за потропването се наричат jig shoes /джиг шууз/, те се правят от специално фибростъкло, или от чисто дърво. Имат и ток, който издава определен звук и за момента се поръчват от чужбина. Освен тези, има обувки в мек стил. Много красиви са тези обувки и поддържат стъпалото по особен начин. Когато е на сцената, танцьорът играе винаги на пръсти. Това важи особено за танцьорките, за които изискването е да стоят високо на пръсти. Изпълнителското изкуство изисква определени физически и психически качества, за да е наслада за публиката, а тайната е в овладяване на техниката. Самите ирландци са впечатлени от факта, че на изток има хора, като нас, които се занимават с техния танц, при това казват, че имаме завидни умения. Първо хората там ни гледат със съмнение, защото сме чужденци, но когато заиграем, те много се впечатляват. Много топло ни посрещат и се радват, че практикуваме техния фолклорен стил.

Скоро Росен Идеалов ще сподели една сцена със свои ученици от школата Irish Dance Academy, която сам е създал и ръководи в София.

На 11 декември ще имаме шоу програма в клуб „Студио 5“ в София. В нея обединяваме два стила – фламенко и ирландски танци. Там ще бъдат представени едновременно танцовите и музикалните форми на тези стилове. Сред музикантите има гайдар, който владее до съвършенство българският народен инструмент. Фламенкото ще представи моят колега Стефан Николов, който е признат майстор на този специфичен стил в танцовото изкуство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Облачно с превалявания в неделя

През следващото денонощие облачността ще бъде предимно значителна и на много места от запад на изток ще превали. Максималните температури ще бъдат предимно между 21° и 26°, малко по-високи в източните райони на Горнотракийската низина, в София – около..

публикувано на 18.05.24 в 18:30
НДК

Започна почистването на Националния дворец на културата

Столичната община започна почистването на една от емблематичните за София съвременни сгради – Националния дворец на културата, съобщи във фейсбук кметът Васил Терзиев. Той обясни, че ще бъде възстановен вида на характерния врачански камък, върху който..

публикувано на 18.05.24 в 15:56

“Алфа рисърч”: 40% от българите не са прочели нито една книга през 2023 г.

Близо 73% от българите през м.г. не са посетили библиотека, а 40 на сто не са прочели нито една книга, показва изследване на “Алфа рисърч”, огласено в столичния “Гьоте институт”. Според изнесените данни около 63% от сънародниците ни не са ходили на..

публикувано на 18.05.24 в 09:35