Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победа на омбудсмана и гражданите срещу монополите

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Гражданите отбелязаха една много важна победа срещу монополите и частните арбитражни съдилища. Това заяви в четвъртък в парламента омбудсманът Мая Манолова след като депутатите приеха на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс, с които потребителските спорове бяха извадени от обсега на арбитражите.

От следващата седмица, след обнародването на промените в Държавен вестник, всички български граждани, които получат съобщения за това, че са съдени от арбитражен съд, спокойно могат да ги хвърлят в кошчето. Тя уточни, че висящите производства ще бъдат прекратени. Всички арбитражни дела, които са заведени към момента или предстои да бъдат заведени, са недопустими, уточни Манолова.

Омбудсманът обясни, че с промените се намаляват шест пъти юрисконсултските възнаграждения. По думите й това са допълнителни разноски, с които монополните дружества товарят своите клиенти в случаите, в които ги изпращат на съд. Свидетели сме на това, че дела се завеждат само заради юрисконсултските възнаграждения, за да може монополистът да прибере още и още от своя клиент, заяви Манолова. Тя даде пример с "Топлофикация", която когато съди свои клиенти, дори и за 5 евро, товари длъжника с разходи по делото с 450 евро. От сега нататък тези разходи не могат да надхвърлят 75 евро.

Мая Манолова заяви, че тази победа над монопола е станала възможна благодарение на доброто взаимодействие между гражданите, омбудсмана и Народното събрание. Тя благодари на депутатите, че са защитили гражданите и че не са се подали на корпоративния натиск, на който са били подложени в последните месеци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25