Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За пореден път гръцки фермери създават напрежение по границата с България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Изглежда на гръцките фермери им стана навик насред зима да правят биваци по границата с България. И да заплашват с трактори и други селскостопански машини. Протестирали били срещу данъчната политика на Атина и затова искали да блокират контролно-пропускателния пункт „Кулата – Промахон”. Така през отминаващата седмица създадоха напрежение по границата между България и Гърция.

Нека първо да припомня, че блокадите на границата от миналата година, също в началото на февруари, нанесоха щети за десетки милиони евро на българските превозвачи, и съответно на производители и търговци. Този път нещата не са толкова драматични, поне засега. Във вторник фермерите тръгнаха на щурм, но гръцките сили за борба с безредиците им препречиха пътя преди да стигнат до границата, така че трафикът и в двете посоки не изпита сериозни затруднения. В сряда контролно-пропускателният пункт „Кулата – Промахон“ беше затворен за един час, по искане обаче на гръцките власти, за да се справят с поредните набези на селските стопани. От българска страна се образува трикилометрова колона от тирове.

За разлика от миналата година, този път се наблюдава добър синхрон и обмен на информация между българските и гръцките власти. Служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов разговаря по телефона с гръцкия си колега Николас Тоскас, който даде уверения, че гръцките сили за обществен ред предприемат всичко необходимо, за да не бъде допуснато блокиране на границата между двете държави, които освен всичко, са страни-членки на ЕС. Пресцентърът на МВР съобщи, че двамата са „оценили високо съществуващото сътрудничество между министерствата и са изразили готовност за продължаване на изграденото взаимодействие“.

От друга страна, още преди седмици, българските шофьори заплашиха превантивно гръцките фермери, че ако отново блокират границата, те от своя страна ще блокират транспорта на гръцките портокали, мандарини, марули и какво ли още не за българския пазар.

Гръцките фермери били протестирали срещу новите по-високи данъци върху приходите, земите и горивото. Тяхно право е, но не за сметка на другите. Освен това, публична тайна е, че през активния сезон много от същите тези фермери наемат на черно, за жълти стотинки, без да плащат данъци, работна ръка от чужбина, включително и от България, за да им прибира реколтата.

Има прогнози, че напрежението тепърва ще ескалира. Тези хора нямат ли малко въображение, та да измислят нещо по-различно? Номерът с блокадите вече стана скучен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седем от неохраняемите варненски плажове ще имат спасители

Седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще имат спасители, съобщи пресслужбата на областната администрация. Определен е и изпълнител за тези дейности.  На Варненска територия ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми..

публикувано на 01.07.24 в 18:02
Граждани направиха подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци

Граждани направиха подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци

В Монтана инициираха подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци. Според информацията, се предвижда съхранение на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" в село Сумер. Петър Пенчев от "Екогласност" поясни, че според..

публикувано на 01.07.24 в 17:53

Новият патриарх подчерта, че призванието на църквата е да събира разделените

Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени, заяви новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. " Задачите са много. Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Иван Рилски..

публикувано на 01.07.24 в 17:01