Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски ден за здравословно хранене и готвене заедно с деца

БНР Новини
Снимка: личен архив

„Евро-Ток Интернационал” е водещо европейско сдружение на кулинари и единственото, което извършва e официална консултантска дейност към Европейската комисия и Европейския парламент при приемането на политики и закони в областта на храните, етикетирането, земеделското производство, напитките, виното и аквакултурите. В него влизат над 4000 професионални готвачи и шеф-готвачи от 18 страни-членки на ЕС, обединени в защита на кулинарните традиции и наследство в Европа. Негови членове са и едни от най-добрите кулинари на България. На 14 февруари в Зала Арена Армеец се провежда десетото юбилейно издание на инициативата Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца. Традиционни организатори на събитието са „Евро-Ток България” и Европейската комисия. В периода 14-17 февруари събитието се провежда и в други градове на страната – Варна, Бургас, Русе, Велико Търново и Стара Загора. Шеф-готвач Жоро Иванов е професионалист с впечатляваща биография, с над 20-годишен опит в ресторанти с висока репутация у нас и в чужбина. Готвил е за много популярни личности, сред които Джон Траволта, Морган Фриймън, Мила Йовович, Бен Афлек и др. Ето какво сподели той за събитието:




СнимкаДенят за европейско здравословно хранене се провежда по един забавен начин. А целта е децата да бъдат съпричастни към това, какво те консумират. Тази година детското кулинарно шоу ще обхване над 1000 деца от цялата страна на възраст от 7 до 12 години. Освен че ще готвят заедно с популярни български готвачи, те ще се забавляват и ще споделят своята визия за храната. Ще направим и дискусия с тях. Основната тема е как децата си представят училищното хранене – училищния стол и бюфет. Ние като организация имаме проекти за училищното изхранване на децата, но те все още не се припознават от общините. Осигуряването на качествена храна за децата е много сериозен ангажимент. Инициативите за здравословно хранене имат смисъл само ако имат последователност, разказва шеф Иванов.

СнимкаВ продължение на 10 години в инициативата са се включили над 6500 деца, над 100 готвачи и 150 доброволци. Идеята е по интерактивен начин да се създаде добра култура на хранене и да се обсъждат с децата важни за тях теми.

Наднорменото тегло и в частност затлъстяването е проблем за цяла Европа. По данни на Националния център по обществено здраве и анализ, от национално представително изследване от 2013 г. сред 3 353 деца на 7-годишна възраст, с наднормено тегло са 32,4 % от момчетата и 28,6 % от момичетата. Нивата на затлъстяване са 15,7% при момчетата и 12,2% при момичетата.

СнимкаПопитахме нашия събеседник, успяват ли да внушат на подрастващите сериозно отношение към здравословното хранене:

Това е основната ни мисия и вярвам, че успяваме. И родителите, и децата търсят по-автентичните продукти. В момента се е скъсала връзката с българското село, което беше източник на качествени продукти. Едно време през ваканцията децата отиваха в провинцията и можеха да се запознаят с отглеждането на зеленчуци, да усетят истинския вкус на млякото, сиренето. Радвам се, че се зараждат нови ферми в България, където се отглеждат висококачествени месодайни породи, както и чисти селскостопански култури. Децата трябва да бъдат приобщени към тези процеси, чрез програми, адаптирани за детските градини и училищата.

На въпроса, дали има бърза, лесна и изпълнима рецепта за добра храна, шеф Иванов с чувство за хумор споделя: Ами да, има. Основният продукт, който използваме, ако държим сами да си го произвеждаме, е един много дълъг процес. Аз се доверявам на производители, които влагат усилие да предложат на пазара един качествен и балансиран продукт. Това е в основата, останалото е желание да го намерим, каза в заключение кулинарният гуру.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58