Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Коледа в кутия” – среща с доброто

БНР Новини

Вече осем години децата от българските училища в Мюнхен и Лондон предколедно организират дарителската кампания „Коледа в кутия”. В училищата са сформирани детски работилници и мъничетата опаковат  своите подаръци, изписвайки и лични послания до получателите. Цари истинско коледно настроение. Светлана Кампс от българското училище „Паисий Хилендарски” в Мюнхен, инициатор на тази  красива, благородна инициатива, разказва:




СнимкаПодаръците вече пътуват и съм щастлива, че на Рождество те ще бъдат при своите получатели. С много голям ентусиазъм премина поредната „Коледа в кутия.” Много деца от българските училища и българската църква се включиха в подготовката. Пакети пристигаха и по пощата, много празнично и много радостно е при нас. Подаръците са над триста и всеки един е личен. Подготвени са от цели български, а също българо-немски семейства с много топлота и обич. С картичка, с писъмце, с малко коледно пожелание от деца и възрастни. Те пътуват сега за малки населени места около Варна, Пловдив и Велико Търново. Много родители ни помагаха. За да ги изпратим рано, трябваше да работим и през седмицата. Всеки отделяше по няколко часа, работехме и вечер. Включиха се и студенти от Българското дружество „Алеко”. Много ми харесва, че тази акция обединява всички български дружества и инициативни хора в града, които се радват да направят нещо добро. Българите много харесват тази благородна кауза, защото се чувстват истински полезни, щастливи са да видят и отзвука - да видят снимки, картички и лицата на получателите. Радостта и за дарител, и за дарен е много голяма.

Как успяхте да се справите с транспорта? По това време на годината това е истински проблем.

Тук идват моите благодарности. Една транспортна фирма от България, начело с Янислав Тотев, за поредна година ни помага, като дарява транспорта. Неговият екип подготвя всичко в предколедните дни, за да може подаръците да стигнат на място и съвсем навреме да са под елхата. Работим и в тясно сътрудничество с българската православна църква в Мюнхен. Отец Недялко  Калинов подкрепя всяко начинание с благотворителна цел - „Коледа в Кутия” и други добрини от българи за българи. Включва се и неговото семейство. Той има две момиченца, които от години подготвят своите подаръчета и те пътуват с писъмце към България. Градът ни е голям и за много хора е удобно да занесат своето подаръче в църквата, в училищата, на моя домашен адрес. Чудесно е, че имаме пълна подкрепа.

Тази година „Коледа в кутия” ще достигне до самотни възрастни по селата. Те ще бъдат зарадвани с малък личен подарък, с лично отношение. Топли ръкавици, чорапи, нещо сладичко, картичка. А децата, за които са подготвени кутии-изненади, са от семейства в неравностойно положение и от Дневни  центрове за деца със специални потребности. Все места, на които има нужда да се изпрати още малко радост.

Снимките са предоставени от Светлана Кампс



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пробег в центъра на София популяризира леката атлетика като масов спорт

Първият лекоатлетически пробег “Възраждане 5К” ще стартира днес от центъра на София, за да популяризира леката атлетика на открито като подходящ спорт не само за елитни бегачи, но и за граждани от всички възрасти и социални групи. На старта заедно с..

публикувано на 06.10.24 в 06:00

Облачна неделя с превалявания

В неделя ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания на облачността ще има над западните райони. На много места ще превали дъжд. В Родопите и източните райони, където валежите ще бъдат и по-значителни, ще има гръмотевична дейност. Ще духа слаб..

публикувано на 05.10.24 в 18:30

30 публични сгради грейват в зелено по случай Европейския ден на донорството

Фасадите на над 30 емблематични сгради в цялата страна ще бъдат осветени в зелено тези вечер по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, съобщиха от Изпълнителната агенция “Медицински надзор”. По този начин се изразява..

публикувано на 05.10.24 в 18:00