Шоколадът е онова неустоимо сладко изкушение, което всички обичаме. Трудно минава и ден без да си откраднем секунди, в които да се насладим на няколко парченца от какаово-млечната магия. За някои хора обаче тази наслада е недостъпна, тъй като са чувствителни към някоя от съставките в конвенционалния шоколад. Именно една алергия към млечни продукти и глутен стои в основата на историята, с главни герои пловдивчаните Иван и Ивалина Илчеви, избрали да останат в родния си град и да създадат свое шоколадово царство. Какво ги кара да се впуснат в това приключение?
Всичко започна с един медицински проблем. Нашият син има тежка алергия към мляко и млечни продукти и дълго време се чудехме как да намерим най-добрия шоколад, който да е чист и без никакви примеси, разказва Иван Илчев. След второто раждане съпругата ми разви алергия към глутена. Не можехме да намерим шоколадови продукти, които да не съдържат нито мляко, нито глутен. Взехме какаови зърна, направихме рецепта и тя се оказа изключително сполучлива. Принос за това има и баща ми, който е инженер технолог по храните. Постепенно започнахме да правим все по-голямо количество шоколад и решихме, че това е нещо, с което можем да се занимаваме, споделяйки рецептата с повече хора.
В момента семейството предлага осем вида шоколад, сред които дори такъв с чушки. Те се приготвят по стара технология, при която какаото се смила ръчно на каменна мелница. Суровината внасят от Еквадор, тъй като по думите на Иван проучване на журналисти от BBC посочило латиноамериканската страна като производител на най-доброто какао за шоколад.
Други продукти по семейна рецепта са чаят от какаови зърна и напитката монтесума. За тях Илчев споделя:
Чаят ни е уникален не само за страната. Преди година бях на голямо изложение в Германия, където един германец ми показа една проба, заяви, че това е много иновативно и започват да произвеждат чай от какаови зърна. Остана учуден, когато му показах, че ние вече го предлагаме. Напитката монтесума се прави от какаови зърна. Те се натрошават и заедно с подправките се слагат в пакетчето. Когато какаото се разтвори във вода, то отделя част от маслото, което съдържа и питието става изключително ароматно. Един от нашите чайове предлагаме и в студен вариант.
Шоколадът в Латинска Америка се е приготвял в течна форма. До 1847 година дори и в Европа той се е приготвял така, а не като блокче. Когато древните са го правели, не са слагали никакви подсладители в него – съдържал е само какаови зърна с добавена канела, чили и подправки, които са имали и не е бил по вкуса на европейците. Когато испанските конквистадори го пренесли в Европа, европейците са започнали да го подслаждат.
Въпреки натоварения им график и множеството ангажименти, свързани с производството и дистрибуцията на продуктите, семейство Илчеви не спират да се усъвършенстват и да участват на различни изложения и конкурси. От своето създаване през 2016 година компанията им е спечелила две награди и признания от изложения в България и Великобритания.
В Обединеното кралство те получават приз за най-добър шоколад за Централна и Източна Европа. За отличието, присъдено от експертно и безпристрастно жури, си съперничат с производители от Украйна, Унгария и Чехия. От Украйна е и най-нетрадиционното сладко изкушение, което Иван е опитвал досега – шоколад с вкус на сланина.
Снимки: личен архив
Предизвикателствата пред Европа и България обсъди новият български премиер Росен Желязков с българските евродепутати от всички политически групи в Страсбург. Премиерът се срещна днес с представителите на България в Европейския парламент преди началото на..
Новият министър на външните работи на България Георг Георгиев проведе първи телефонен разговор с Върховния представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност на Европейския съюз Кая Калас. Той подчерта ангажимента на страната ни към..
Мнозинството от австрийските компании, инвестирали в България, очакват икономическият климат в страната да остане стабилен (54%) или да се подобри (13%) през следващите 12 месеца. Това показа традиционната "Анкета сред австрийските инвеститори в..
На 25 януари тази година Българското националното радио ще отбележи своя 90-годишен юбилей. Празникът на Старата къща ще бъде съпроводен от различни..
Българчетата от неделното училище "Родина" в испанския град Малага ще се включат в работилница по четене на български език. Събитието е на 25 януари, а в..
Историческо и празнично е настроението в Старата къща в края на месец януари. На 25 януари БНР официално ще отбележи своя 90-годишен юбилей с връчването на..