Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Науката е интересна и вдъхновяваща, доказаха българските участници във фестивала „От винта!“

БНР Новини

Двама българи – Антон Пулийски от Drone ARENA и Филип Панайотов от Техническия университет в София и студентът от Украйна в Русенския университет „Ангел Кънчев“ Сергей Решетински са победителите в първия у нас Международен младежки фестивал за научно-техническо творчество „От винта!”. Форумът се проведе в София на под патронажа на президента на България Румен Радев. Над 100 научни разработки представиха младите изобретатели в няколко тематични раздела: авиация, корабостроене, роботехника и иновации за града.

Снимка

СнимкаФестивалът „От винта“ има 13-годишна история в Русия и, освен в България, вече е гостувал във Виетнам, Индия и Китай. Целта му е да стимулира интереса на младите хора към природните и инженерните науки. Победителите на софийския форум ще представят моделите си на международните авиокосмически изложения в Русия – HeliRussia и МАКС. Най-малките български участници бяха на 8 години от групата за лего роботи Robo BUrborko в Казанлък. Имаше огромен интерес – каза Яна Ненчева, главен секретар на „Авиационно-космически форум“.

В научно-образователния блок на фестивала се проведоха лекции на водещи преподаватели от техническите университети на Русия и България, майсторски класове за ученици, прожекции на научно-популярни филми, интерактивни демонстрации на научни експерименти.

Пилотът Николай Калайджиев, който беше член на журито, награди с полет младия изобретател Явор Христов за модела му на соларен самолет TwinRay Solar Aircraft.

Снимка

Невен Боянов от Велико Търново представи проекта Tinusaur така:




СнимкаТова е система за ученици и студенти, която им позволява да учат електроника и роботика по много забавен и лесен начин. Разработката е на екип от докторанти на Великотърновския университет, колеги от фирмите, които ни помагат, ученици и студенти. Ние демонстрираме как с помощта на електронни компоненти, като ги програмираме, можем да направим игра и по-сложни неща. В цяла България, не само в София, има много хубави специализирани училища с насоченост към математиката, науките, електрониката. Само че, ако подрастващите наистина искат да се развиват, препоръчвам да участват в извънкласни форми – да учат програмиране, роботика и така ще напредват повече, отколкото техните съученици, които ходят само в училище. За някои родители това е инвестиция в техните деца.

Снимка

Такива извънкласни занимания предлага „Университет за деца“, за който разказа Явор Киряков:





СнимкаНие се стремим да вдъхновяваме ученици да се занимават с природни и технически науки от ранна възраст и то по сериозен, научен начин. Деца след IV-V клас се занимават с електроника, роботика, химия, физика, биология, под ръководството университетски преподаватели и инженери от цялата страна. Проектите на нашите ученици реално влизат в индустрията. Ние искаме да покажем на децата, че зад един сериозен проект има и много работа, но накрая усилията са възнаградени. Всъщност един проблем на днешното общество като цяло е, че се търси бърз резултат. Напоследък забелязвам, че в кариерното ориентиране сред учениците има залитане към така наречените бизнес специалности заради клишето, че в тях се работи с пари или за много пари. Истината е, че в сферата на инженерството има много по-стабилни финанси, стига обаче човек да бъде добре квалифициран, да е творчески ориентиран и да защити проекта си.

Снимка

Клубът по роботика към Русенския университет „Ангел Кънчев“ представи два модела на самолети, направени от студентите. Ръководителят му инж. Чавдар Костадинов разказва:




СнимкаВ Клуба се занимаваме с всякакви неща, свързани с роботика и автоматизация. Той съществува от 5 години и имаме спечелени над сто медала и 20 купи от състезания. При търсенето на спонсори е много трудно да убедим фирмите да инвестират в студентите. Проблемът не е в децата, винаги ще има едно ядро, които ще искат да се занимават с наука, и покрай тях поне още толкова. Защото това е заразително – желанието да се научат на нещо повече, отколкото им дава училището.

Снимки: Елена Паскалова,
БГНЕС
и личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25