Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от Украйна учат български език в Разград

БНР Новини

Тридесет деца и десет учители от Българо-украинския културно образователен център "Медия" в Одеса, Украйна, участват в двуседмичен курс по български език в Разград. Обучението се организира от Кирило-Методиевския научен център (КМНЦ) към Българската академия на науките, в партньорство с основно училище "Ив. С. Тургенев" в лудогорския град. По силата на министерско постановление от 1993 година за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина, всички лица с българска народност, живеещи поотделно или в български общности, имат право на двуседмичен квалификационен курс, като бъдат включени в обучения в България. В Разград такова обучение се провежда за първа година и ще продължи до 1 юли.

Снимка

Гостите са настанени в хижа „Пчелина” в едноименната местност. За тях са осигурени лекции и упражнения по български език, българска история и география, народна музика и етнографски изкуства. По време на обучението децата се запознават с националните традиции и обичаи, а лектори от КМНЦ към БАН провеждат обучението на учителите.

Снимка

Учениците от ОУ „И. С. Тургенев“ участват активно в подготвената програма за украинските деца в училището, както и при културно-историческите посещения и опознаването на забележителностите на Разград и старите български столици – Плиска и Велики Преслав. Вечерите на българските и украинските деца ще бъдат изпълнени с традиционни игри и разказване на приказки около лагерния огън.

Снимка

Бесарабските българи бяха посрещнати в сградата на областната администрация в Разград от техните връстници от разградското училище с пита, шарена сол и мед. Много обичаме нашата прародина, всяко дете от групата има корени в България, обещаваме да научим български език и да се запознаем със славянските си братя, каза учителката от Украйна Виктория Стоянова.

Снимки: Садет Кърова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Остава в сила жълтият код за опасни горещини над цялата страна

Във вторник  ще е слънчево и горещо със слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 17° и 22°, в София 17°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен север-североизточен бриз...

публикувано на 08.07.24 в 19:30

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00
Делян Пеевски

ДПС ще сондира нагласите сред политическите сили за втория мандат

ДПС първо ще пусне писма до останалите парламентарни групи дали са готови да подкрепят втория мандат за съставяне на правителство. След като събра на среща в София част от областните структури на партията,  председателят на ДПС Делян Пеевски заяви: "Няма..

публикувано на 08.07.24 в 17:11