Напоследък диетолозите все по-често говорят за ползите от ферментиралите зеленчуци или т.нар. туршии. Това невероятно съчетание от витамини и пробиотици включва най-важните микроелементи, които прогонват надалеч досадните патогенни микроорганизми. Как става това? Пробиотиците поддържат във форма стомашно-чревния баланс, а това от своя страна засилва присъствието на полезните бактерии в организма. Добрата микрофлора пък се справя по естествен начин с нашествията на вируси и болестотворни бактерии. Затова все по-често лекарите съветват пациентите си да наблягат на пробиотиците в естествените им форми като киселото мляко и туршиите.
И ако върнем лентата назад във времето, ще си припомним разказите на нашите баби как още в края на есента всяко уважаващо традициите българско домакинство подготвяло запасите си стуршии за зимнина. Първа в класацията е царската туршия, която, ако не се задели на безопасно разстояние от домашните лакомници, бързо бързо се изчерпва преди Бъдни вечер. В състава ѝ влизат червена камба, карфиол и морков, а ароматът им се допълва от целина, дивисил, черен пипер на зърна, бахар и дафинов лист.
Но за да се превърне в истинско кулинарно изкушение е важно втасването й да бъде по правилата – с премерени количества олио, сол, качествен оцет и захар или мед, по желание. Само при тези условия можем да се надяваме на полезните ѝ свойства. Естествено тази туршия можете да откриете и на пазара в различни варианти, но гаранцията за качество е относителна.
След царската туршия се нарежда ловджийската, която не ѝ отстъпва по полезни качества. В състава ѝ влизат пак същите зеленчуци, но към тях се добавя и крехка, средна на големина зелка, която се нарязва на тънко и се прибавя към останалите наситнени зеленчуци. Накрая всичко се залива със саламура от вода и морска сол, но без мазнина. Последната се добавя при сервиране, когато туршията се наръсва с червен пипер за аромат.
Именно ферментиралите зеленчуци, (при положение, че не са пресолени) според най-новите изследвания на диетолозите увеличават количеството на витамините си. По време на ферментацията бурканите се държат на хладно, но не и на отрицателни температури.
Вариантите за туршии са най-различни, стига да са направени с есенни зеленчуци, расли в градините, без пестициди и изкуствени торове.За любителите на пикантните есенни допълнения към зимните гозби е туршията от чорбаджийски чушки, която се приготвя сравнително лесно. Чорбаджийските чушки се нарязват на едро и се заливат с познатата вече саламура, като към нея може да се добавят зелени домати, чесън и копър. За зимните студове тя е прекрасно допълнение към боба или лещата, хем загрява организма, хем придава приятен леко кисел пикантен вкус на ястието.
И все пак да не забравяме, че всяка българска домакиня си има своя запазена марка туршия. А за тези, които нямат време да приготвят зимнина, бабите на пазара предлагат всякакви варианти, които връщат любимите спомени от детството и уютните семейни вечери.
Снимки: архив
“Продължаваме промяната" – "Демократична България”, “Алианс за права и свободи” и “Морал, единство и чест” внесоха искане до председателя на Народното събрание Наталия Киселова за свикване на извънредно пленарно заседание, на което да бъдат разгледани..
Организирана престъпна група за прекарване в обращение на фалшиви банкноти – долари и евро, както и за държане на неистински български левове е разкрита в Пловдив, съобщи БТА. Арестувани са шестима души, включително нейният ръководител. Начело на..
В брой 61 на предаването слушайте: Писателката Здравка Евтимова за срещите си в българските училища по света и за участието си като специален гост на годишната конференция на АБУЧ Българинът от Париж Джонатан Ангелов - приказка ли е..
В брой 61 на предаването слушайте: Писателката Здравка Евтимова за срещите си в българските училища по света и за участието си като..
В "България днес" на 25 юли слушайте: 04:25 Актуално от България и сънародниците по света 16:23 "По съседски" – събития от Балканите..
България ще бъде център на световния студентски математически елит, който ще се събере от 28 юли до 3 август 2025 г., в Благоевград, за 32-ото издание на..