
От 14 януари влязоха в сила новите правила за продажба на имитиращи млечни продукти в България. Те трябва да се продават на отделни щандове, забранява се употребата на думата „млечни” в наименованието им, а на етикетите с достатъчно големи букви трябва да е изписано, че е имитиращ продукт и с какво точно е заменена естествената млечна съставка. Производителите имаха 6 месечен гратисен период, за да приведат производството си в унисон с наредбата.
Това отдавна трябваше да се направи. Не може да произвеждаш млечни продукти с растителни мазнини, коментира Владимир Персенски, собственик на мандра от кърджалийското село Жълтуша. Ние, които използваме истинско мляко, не можем да им бъдем никакви конкуренти. Те извличат истинското масло и добавят растителни масла, като по този начин свалят много себестойността на продукта. Смятам, че това не е здравословно за консумация, без значение кашкавал ли е, кисело мляко ли е. Тук, в Родопите, мандрите не си позволяват да влагат такива мазнини. По-добре по-малко, но да е истинско.
Растителната мазнина като слънчогледово олио, палмовото масло не е вредна, ако е в натуралния, течния си вид. Но подложена на висока температура, тя се превръща в хидрогенизирана мазнина, която придава твърда консистенция на всички храни, в които се добавя. Това означава по-висока трайност.
В мандрата работим около 14 човека, заедно с мен и съпругата ми. Считам, че колкото мандрата ни е по-малка, толкова е по-добре, за да се произвеждат истински неща. А всъщност пазарът е този, който ни ограничава. Моят съвет е да се купува българското, без значение на коя мандра е, въпреки че вкусът на младите хора се промени много. Въпросът е не само да се поддържа нашата икономика, но също традициите и вкусовете. В България се произвеждат достатъчно вкусни неща.

Мандрата на Владимир Персенски работи от 2002 година, като произвежда основно кашкавал, масло, извара, 4 вида кисели млека и айрян. Млякото отначало изкупувахме от собствениците на крави в селото, но много намаля и затова купуваме от фермите в Хасково, Пловдив и Минерални бани. Продукцията ни се продава във Варна, София, Пловдив, Габрово и Плевен, обяснява производителят. Що се отнася до плановете за разширяване на мандрата и разнообразяване на продукцията, Владимир Персенски казва:

Проблемът е основно в пазара. Всеки иска да разширява, но като произведеш нещо и не го продадеш и да искаш, не можеш да увеличаваш производството си. Въпреки всичко аз съм оптимист и вярвам в бъдещето. Доходите на населението макар и леко се покачват и това се усеща при нас. Преди 2-3 години беше доста трудно, а сега има някаква раздвижване на пазара. А българите започнаха да си купуват български неща.
„Истински родопски вкус” е слоганът, под което предлага продукцията си Владимир Персенски. Каква е тайната на местния вкус? – производителят отговаря със смях:

Тя, тайната, е една и всички я знаят. Без значение дали произвеждаш мляко или кашкавал, трябва да го правиш с любов. Друга тайна няма. Аз правя киселото мляко, жена ми прави кашкавала. Не се ли влага достатъчно старание, любов, хигиена, нищо не става. Ние произвеждаме от 17 години и винаги сме го правили по един и същи начин. Производството е като малкото дете, трябва да му обръщаш много внимание. Не го ли направиш с любов, не е качествен продуктът. Изисква се и много старание – да произвеждаме по-качествени неща и да си правим сметка, че се консумират от хиляди хора. Имам един съвет: българите ако видят, че едно мляко се е вкиснало, че опаковката е с подута капачка, да се радват – това означава, че е жив продукт. Има кисели млека, които оставени на температура 35-38 градуса през лятото, нито се вкисват, нито се развалят. Навремето млякото на нашите баби и дядовци се е вкисвало, така че това е истинският вкус, който трябва да се цени. А също така е важно това да се напомни на младите, защото те не го знаят.
В Деня на народните будители Администрацията на президента ще отвори врати за граждани. Днес от 10,30 ч. пред сградата на президентската институция ще се проведе церемония по издигане на националния флаг на България. Президентът..
В "България днес" на 31 октомври слушайте: 01:50 – Актуално от България и сънародниците по света 13:06 – По съседски - обзор на по-важното от Балканите В очакване на 1 ноември- Деня на народните будители 25:08..
В събота минималните температури ще са от 3 до 8°, по Черноморието - до 10°, в София ще е около 3. През деня ще е слънчево с разкъсана висока облачност, преди обед на места в равнините ще има мъгла. Ще бъде почти тихо или със слаб вятър от..
София се сдоби с ново културно убежище. Phenomena е първият в България музей, посветен на връзката между наука и изкуство. Пространството представя..
Съюзът на артистите в България изразява категорична подкрепа към музикантите от Симфоничния оркестър на Българското национално радио по искането им за..
България ще участва в престижния песенен конкурс "Евровизия", който през 2026 г. ще отбележи своето 70-о издание. Завръщането е част от стремежа на..