Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР отбелязва 90 години от първото радиоизлъчване в България и 84 години от основаването си

Радио България достига до читатели в повече от 150 държави по света

Радио България, със своите интернет страници на девет чужди езика и български, достига до потребители в повече от 150 държави по света, което е отлично постижение – изтъкна Бойко Станкушев, анализатор в Програмна дирекция на БНР.

Снимка: БГНЕСНай-много потребители на сайтовете на Радио България имаме от Германия където най-активни са в Северен Рейн-Вестфалия, Бавария, Баден-Вюртемберг, Хесен. От Обединеното кралство категорично води Лондон, а на второ място е Манчестър – очевидно там има някакъв много специфичен интерес към информацията, която се поднася на сайтовете на всички езици на Радио България. От съседните страни безспорно лидер е аудиторията от Турция, където бих подчертал, че има много голяма активност на  посетителите, които влизат в сайтовете и на български език. Абсолютен водач в класацията е Истанбул, следват Анкара, Бурса, Измир. Има и някои сравнително малки населени места в Турция, в които обаче има университети, като Мугла, Текирдаг и др. Предполагам, че там аудиторията ни е от български студенти, които четат и на турски, и на български.

През 2018 година се наблюдава значителна динамика и търсене в сайтовете на Радио България от потребителите в САЩ. Силно е потреблението на публикациите на английски език, като веднага след това е интересът от страна на посетителите от Северна Америка и от Латинска Америка на сайтовете на гръцки и испански език. Най-активни на територията на Щатите са в Илинойс по обясними причини – там е Чикаго с най-голямата българска общност. От щата Калифорния се генерира много голяма активност на посетители от  места, в които знаем, че са разположени големи технологични паркове и хора с много висок образователен ценз – това е една много качествена аудитория.

Що се отнася до езиците, които са най-популярни сред аудиторията на Радио България по света, Бойко Станкушев поставя на челно място английски и турски. Голяма част от българите, които имат смесени бракове, четат семейно хем на български, хем на езика на съпруга или съпругата. Това е особено изразено в района на Латинска Америка, където специално Радио България има посещения от 10 страни – толкова, колкото имат и българоезичните сайтове от групата БНР. Водеща там е Аржентина, което вероятно се дължи на факта, че има много българи и голяма част от тях живеят в двуезични семейства. И още една любопитна подробност – Радио България се чете най-много в Албания, ако аудиторията се изчислява спрямо броя на населението на страната.

През 2018 година наблегнахме на развитието на интернет сайтовете ни, което доведе и до значително покачване на посещенията, отбелязахме ръст от 54 процента спрямо 2017 година, изтъкна генералният директор Александър Велев, отчитайки една успешна година за БНР. Повод за думите му е и последният медиен доклад на Института за изследване на журналистиката "Ройтерс" към университета в Оксфорд, според който БНР печели най-голямо доверие сред българските потребители на информация с 8.01 пункта по скалата от 1 до 10.

През годината, белязана от първото българско председателство на Съвета на ЕС, БНР успя да проведе мащабна информационна кампания. В езиковото многообразие на Европа беше изключително важно информацията за събитията, на които България бе домакин, да достигне до максимално широка аудитория. БНР бе единствената медия в страната, която разполагаше с необходимата организация и кадрови потенциал посредством екипа на Радио България, за да го направи. Беше създаден специален подсайт за българското европредседателство, където новините, интервютата и анализите достигаха до аудиторията на 9 чужди езика – английски, немски, френски, руски, испански, сръбски, гръцки, албански и турски. За работата си в този период и традицията да представя България пред света Радио България е сред номинираните за Голямата награда „Сирак Скитник“ за 2018 година за значим принос в развитието на БНР.

Тържественият концерт, на който ще бъдат обявени носителите на наградата, ще се състои тази вечер. 84-тата годишнина от своето създаване медията отбелязва и с конференция, посветена на бъдещето на обществените медии в България и Европа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев свиква извънредна среща за извеждането на българите от Ливан

На среща в Министерския съвет, свикана от служебния премиер Димитър Главчев, ще бъдат обсъдени мерките, които страната ни предприема за безопасното извеждане на българите от Ливан, съобщи правителствената пресслужба. Ще участват представители на..

публикувано на 29.09.24 в 11:26

В Сърбия арестуваха един от най-големите наши контрабандисти

Никола Николов - Паскал, смятан за един от най-големите контрабандисти, е арестуван в Сърбия при съвместна акция на българските и сръбските специални служби. Шефката на Агенция “Митници” е задържана за 72 часа Съдът остави в ареста..

публикувано на 29.09.24 в 10:53
Антонио Папазов, Тихомир Баротев и Борислава Иванова

Трима българи спечелиха бронзов медал на световното първенство по спортна аеробика

Антонио Папазов, Тихомир Баротев и Борислава Иванова спечелиха бронзов медал в категорията “Тройки” на Световното първенство по спортна аеробика за мъже и за жени в Пезаро. Пред нашите представители се наредиха единствено състезателите на Китай и на..

публикувано на 29.09.24 в 09:38