На 22 и 23 март в сърцето на Родопите – град Девин, под патронажа на кмета на града Красимир Даскалов ще се проведе първият по рода си Фестивал на родопската храна.
Идеята се роди постепенно – разказва Ани Николова, един от организаторите на фестивала. – От няколко години работим в Девин по различни проекти и неведнъж сме опитвали ястия от местната традиционна кухня. Възхищавайки се на всеки вкус, в разговори с представители на местния ресторантьорски и хотелиерски бизнес, се роди идеята за фестивал, който да популяризира уникалните вкусове на Родопите сред хората в цялата страна, а защо не и в чужбина.
По време на фестивала жители от околните села и Девин, както и професионални готвачи от местните ресторанти ще готвят пред публика традиционни ястия от родопската кухня. Кои са популярните за този край гозби, на които ще могат да се насладят гостите?
Пататник – ястие от картофи, в което може да се добавят различни продукти. Брънза – млечен продукт по специална рецепта, нещо средно между сирене и извара, приличащ на много гъсто кисело мляко, но имащ различен вкус от всичко, което сме опитвали. Трудно е да се опише, просто трябва да се пробва – отговаря на въпроса Ани Николова. – Също така марудник, който се приготвя подобно на палачинките, но не с прясно, а с кисело мляко и се поднася със сирене или сладко. За Родопите са характерни и различните видове качамак (ястие от царевично брашно или грис), към които се добавят картофи и много масло. Скрипалец пък наричат всички пролетни листни зеленчуци, които в Родопите приготвят с ориз или картофи. Всички тези гозби се поднасят с кисело мляко, защото млечните продукти са много характерни за този край.
Местни производители ще предложат сирене, мляко, разнообразни сладка от горски плодове, уханен мед, както и мурсалски чай, който дава здраве и дълголетие. А в кулинарния фестивал ще се включат и възпитаници от специализираните училища от цялата страна.
Те ще могат да пробват уменията си в приготвянето на традиционни родопски ястия. Но, разбира се, всеки може да сготви нещо различно – обяснява Ани Николова. – Това, което бъде приготвено от тях, както и от представители на читалища, които имат кулинарни клубове, ще бъде оценено от жури, в което ще включим местни ресторантьори, кмета на Девин и гости на фестивала, за да бъде оценката на всички абсолютно безпристрастна.
На първо място, разбира се, гостите могат да се насладят на традиционните родопски гайди – обещава Ани Николова. – Без да свирне гайда, в Родопите нищо не се случва, както казват хората, ни добро, ни лошо. Традиционни изпълнители от този край са гайдарски състав „Девин” с ръководител Емил Чолаков, обичаната народна певица Миглена Бекриева, която също е наш партньор в организацията на фестивала.
Ще има представители от околните населени места и изпълнители от цялата страна, които не само ще покажат традиционния за своя край фолклор, но и ще донесат по нещо за почерпка, за да опитаме ястията и от други части на България.
Организаторите са поставили акцент върху храната, защото тя е символ на удоволствието. Но не само. Тя е част от цялата атмосфера в този край.
Искаме да покажем колко уникални и самобитни са традициите в Родопите. Всичко там създава една магична атмосфера, която не може да се опише и разкаже, тя трябва да се почувства на място. Вкусовете наистина са невероятни. Опитвала съм неща, които няма къде да вкусиш на друго място, защото никой от местните хора не издава тайните докрай – споделя Ани Николова. – Няма как да ядете на две различни места едно и също ястие и то да е едно и също на вкус. Затова си струва да се опитва много пъти. И ние каним всички на фестивала, за да се забавляваме, да стоплим душите си в началото на пролетта и да се насладим заедно на магичната атмосфера на Родопите.
Снимките са предоставени от Продуцентска къща „ЕНИ филм"
Институтът за исторически изследвания към Българската академия на науките организира днес, 8 ноември, научната конференция на тема "Западните български покрайнини - история и перспективи" по повод 100-годишнината от Учредителния конгрес на..
В петък , в котловините и равнините ще има мъгли. Минималните температури ще са между минус 5° и 0°, в София - около минус 3°. По Черноморието сутринта ще е около 3°. През деня ще е слънчево. Очакват се максимални температури от 14° до 19°, в София –..
Необходимо е да се отделят 2,5 % от БВП за отбрана . По думите на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов нашата страна трябва да направи усилие за увеличаването на средствата за тези разходи, предвид рисковете и заплахите пред военната..
На 8 ноември в „България днес“ слушайте п роф. Христо Пимпирев за 33-ата българска полярна експедиция, актуална информация от..
Сценаристите, писателите и драматурзите от Българската асоциация на филмовите, телевизионни и радио сценаристи осъдиха агресията към зрители,..
Няма задържани за снощните безредици пред Народния театър "Иван Вазов" в София при протест срещу постановката "Оръжията и човекът", режисирана от..