Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вкусно пътешествие из Сливенския край

Едно читалище с осемдесетгодишна история в едно от все още “живите” български села реши да събере в сборник вкусната история на своя край. За да направи достояние на младите хора кулинарните съкровища – докато все още има кой да ги пази и да ги разказва.

“Вкусни пътешествия из Сливенския край” – така са нарекли проекта си дейците от читалище “Пробуда–1938” в с. Панаретовци. Целта им е да опазят и популяризират традиционните ястия от своя район. Те не просто ще събират вкусни рецепти, по които се приготвя храната в съседните села, но ще издирват автентичните сред тях.


Автентичността ще бъде защитена предимно от по-възрастните жени, които продължават да готвят както в миналото – разказва Дора Куршумова, председател на Обществения дарителски фонд-Сливен, който финансира проекта. – Деветдесетгодишната Пенка Славова, осемдесетгодишните Донка Петрова и Радка Пейчева от село Панаретовци знаят старите рецепти, а и имат внучета, на които да ги предадат. Нали идеята е младите хора да опитат от автентичния вкус – ястия, приготвени по някогашната технология, без Е-та и консерванти и да го сравнят със сегашните хамбургери и другите изкуствени храни.



До ден днешен панаретовци приготвят множество типични ястия за Сливенския край, чиито рецепти са опазили във времето и предават между поколенията. За разлика от повечето, вече обезлюдени български села, тяхното се радва на близо 350 жители с трийсет деца в началното училище и още петнайсет в прогимназиалния клас.

За селото са характерни сирените пити, солено-сладката милина – баница със сирене, която се залива със сироп или с мляко, катмите, направени със суроватка вместо с мляко и с добавена мая – продължава разказа си Дора Куршумова. – Приготвят се също ръсеници, гюзлеми – това са закуските от едно време, както и обредна храна със сладък булгур за т. нар. понуди (гощавка на близки и роднини след раждането на бебето). Хората си правят и вкусни сладка, защото в този район растениевъдството е добре развито, рачел, пияни праскови, сливи с ядки от орех или бадем, ошав по специална технология за подслаждане – потопен в шира и после изсъхнал на въздух.



За да съберат максимален брой автентични рецепти, хората от читалището ще се срещат с познавачи на традициите и ще провеждат т. нар. кулинарни анкети – заимствали са ги от етнографски изследвания и чрез тях ще описват начините на производство, от какви зърнени култури се омесва хлябът, как се консервират храните. Освен тези обобщени характеристики, в сборника рецептите ще бъдат разделени на делнична и празнична храна.

Рецептите ще бъдат описани заедно с технологията – не само колко лъжици и колко чаши се слагат от продуктите, но и по какъв начин се приготвят – казва още Дора Куршумова. – В село Бяла например една жена много добре описа как прави гюзлемите – първо ги напръсква с гореща солена вода и след това ги задушава, за да останат меки. Въобще има много интересни тънкости и съвсем не е достатъчно да бъде спазена дадена рецепта. Има неща, които са останали във времето, и точно те трябва да се предадат, за да може приказката на рецептата да продължи в рода.



Освен сборника с рецепти, ще бъдат организирани кулинарни изложби и събития, с които да се популяризират типичните ястия за района. Например в Крушаре – голямо село между Сливен и Ямбол, децата между четвърти и седми клас ще месят обредни хлябове, ще изработят тяхната украса и накрая ще ги опекат в специална пещ.

Предвижда се книжката с рецепти да излезе към края на годината, за да може по Коледа хората да опитат вкуса на гозбите от Сливенския край.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В личен план 60% от българите са доволни от 2024 г., оптимисти за 2025 г. са 47%

Близо 2/3 от българите са заявили, че са били щастливи през 2024 г.  Отрицателно отговарят 26%, в традиционното за края на годината проучване на "Тренд", поръчано от в-к „24 часа“. Личният живот, семейството, социалният кръг и работата са основни..

публикувано на 20.12.24 в 12:08

Отварянето на граничния преход Рудозем – Ксанти е историческо събитие

Роднини от двете страни на границата чакат да се възстанови вековен маршрут, който свърза Родопите с Беломорието. На 1-ви януари 2025 г., след падането на шенгенската граница  "тихият" път от Рудозем към Ксанти отново ще стане "озвучената долина"...

публикувано на 20.12.24 в 12:00

По съседски: Събития с балкански адрес

Албания и Черна гора отбелязаха напредък в евроинтеграцията през 2024 г. Лидерите на ЕС се срещнаха на 18 декември със своите колеги от Западните Балкани. Председателката на Еврокомисията Урсула Фон дер Лайен призова за търсене на решения и..

публикувано на 20.12.24 в 12:00