Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на българското кино започва в Рим

С идването на лятото настава време и за Фестивала на българското кино в Рим. И тази година организаторите на събитието актрисата Жана Яковлева и целият екип на ръководения от нея Български културен институт в италианската столица, обещават да превърнат дните от 27 до 30 юни в истински празник за ценителите на българското кино и култура.

Мястото е емблематично Домът на киното в Рим, разположен в градините на изящната Вила Боргезе:

СнимкаС всяка една изминала година имаме все по-активни срещи с хора, които се интересуват от българско кино, и които дават все по-висока оценка на постиженията на нашите творци – споделя Жана Яковлева. – Огромна част са и наши колеги артисти, продуценти, режисьори, някои от които са работили в България, други се надяват да  работят в бъдеще. Всички те идват с огромен интерес, а срещите ни с тях стават все по-интересни, защото, след като приключат прожекциите и когато цялата Вила Боргезе утихне, оставаме да говорим отвън, на пейките за нещата, които са предизвикали интерес, размисъл, но и спор за създаването на едно истинско кино и евентуално за нови копродукции.

12-тото издание на Фестивала на българското кино в Рим по традиция ще фокусира вниманието върху най-добрите примери от новата българска кинематография. Публиката ще види пет игрални филма, три документални продукции и един сериал. Тънката червена нишка, която ги обединява е темата за любовта в нейните различни измерения.

Гостите, както винаги са един огромен букет,– казва Жана Яковлева. – Ако започнем от първия ден – 27 юни, когато Милко Лазаров ще представи своя филм „Ага“ и минем през колегите, създали „Снимка с Юки“ - сценаристът Димитър Стоянович, режисьора Лъчезар Аврамов, продуцента Борислав Чучков и най-вече звездата Руши Видинлиев, който тук се очаква с огромен интерес.


Лошите момчета на българското кино, както обичаме да ги наричаме – актьорите Мариян Вълев и Асен Блатечки, които ще представят своите първи филми като режисьори. Ще ни гостува младата актриса Люба Башева, която играе централната роля във филма на Мариян Вълев „Лошо момиче“. В последната вечер усмивка ще ни подари актрисата Теодора Духовникова с филма „Дъвка за балончета“, ще видим и прекрасното ѝ изпълнение в първа серия на „Дяволското гърло“ –  за мен това е сериал, който с огромна гордост може да бъде показан в Италия.




Европейската столица на културата Пловдив също ще има своеобразно присъствие в дните от 27 до 30 юни в Рим, чрез документалните филми, посветени на две забележителни личности от втория по големина български град оперната звезда Соня Йончева и режисьора Иван Андонов. И не на последно място – публиката ще види филм за един от първите български автори, преведени в Италия – Йордан Радичков. Той ще напомни с намигване за онази прекрасна България, която можем да се гордеем, че я има в нашата литература, допълва Жана Яковлева.

Ако се върна години назад, крачката, която сме направили е много голяма. Естествено на мен ми се иска много повече, защото смятам, че българската култура все още няма своето достойно място в Европа и в света. Като българка, която живее от доста време извън страната, може би най-ясно отчитам големите постижения и смятам, че България би трябвало наистина да се гордее със своите творци, защото с всяка година израстваме все по-високо.

В тази връзка Българският културен институт в Рим подготвя, съвместно с Къщата-музей „П. Владигеров“ в София, концерт, посветен на 120-годишнината от рождението на композитора Панчо Владигеров, наричан „патриарх на българската музика“. Събитието ще бъде на 5 юли, когато публиката ще се наслади на изпълненията на живеещия в Италия български пианист Иван Дончев. През август курсистки от Студиата по оперно пеене, която всяка година се провежда в завещания на българската държава дом на Борис Христов в Рим, ще вземат участие в програмата на „Римско лято“. През есента с различни културни събития ще бъдат отбелязани 140 години дипломатически отношения между България и Италия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Духът на Стара София завладява центъра на столицата

Имало едно време един необикновен квартал. От него започвал строежът на Стара София, защото се намирал между Двореца и гарата – основният път, който свързвал живота в града. В това пространство хората не просто задоволявали своята човешка потребност..

публикувано на 12.09.24 в 08:15

Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм се открива днес във Фестивалния и конгресен център на черноморския град Варна и ще продължи до 15 септември. Селектирани са над 70 заглавия в 7 категории , сред които най-очаквани..

публикувано на 11.09.24 в 08:35

В София се открива “Алея на книгата”

От днес до 15 септември столичният булевард “Витоша” и паркът пред Националния дворец на културата се превръщат в огромна книжарница на открито. Поредното издание на “Алея на книгата”, организирано от Асоциация “Българска книга”, дава изява на 138..

публикувано на 09.09.24 в 06:00