Месо, отгледано в епруветка - звучи като фантазия, но вече е реалност. Каква още ще бъде храната на бъдещето? – учените търсят отговорите.
Климатичните промени и бързите темпове на нарастване на населението поставят поредното предизвикателство пред учените – да разрешат проблема с изхранването на човечеството.
Не смятам, че можем да говорим за революционна промяна, тъй като всичко, което в еволюционен план се е случвало с храненето, е отнемало дълги периоди от време – казва инж. Ивайла Сопотенска, докторант в Университета по хранителни технологии и журналист в сайта “НаукаOFFNews”. – Но промяна неминуемо ще има, тъй като климатът, обработваемите площи и вкусовете на хората се изменят, а и населението нараства с все по-високи темпове. Вероятно ще бъде въпрос на адаптация – до каква степен ще сме подготвени да оцелеем в едно бъдеще, в което храната ще бъде по-различна, отколкото е днес.
Растителните протеини, съдържащи се в граха, соята и други храни, са една от надеждите за бъдещето. Затова и учените се опитват да извлекат белтъците от бобовите растения и да ги използват за направата на различни храни. Например сладолед от грахов протеин, който Ивайла Сопотенска приготви на Софийския фестивал на науката. Но някои ГМО растения също могат да бъдат източник на протеин – какво е тяхното бъдеще?
Иска ми се да направим разграничение между генномодифицираните и генноредактираните храни, тъй като ГМО храните вече от много законодателства са забранени и не могат да бъдат намерени на пазара – казва тя. – Генна модификация означава да се вземе ген от един животински или растителен вид и да се прикачи към друг, за който той е несвойствен. В бъдеще обаче ще навлязат именно генноредактираните храни – т.е. ще се активират или дезактивират само собствени за растенията гени. Например може да се активира или мултиплицира ген, свързан с добива, и растението да дава повече продукция или пък да бъде активиран ген, свързан с устойчивостта срещу вредители и пестициди. Но тази промяна засяга конкретния организъм и нещата, които той вече носи в генома си. Регулацията на тези храни е толкова сериозна, колкото на генномодифицираните, и в Съединените щати вече се продават някои от тях.
Храната на бъдещето няма да бъде по-малко вкусна от сегашната, нито пък ще представлява хапче с полезни вещества.
Разбира се, в бъдеще ще ни е необходима някаква промяна в нагласата към храната, защото тя вероятно няма да бъде същата, каквато я познаваме днес. Смятам обаче, че когато човек е достатъчно подготвен за научната страна на въпроса, няма да бъде податлив на манипулации, категорична е инж. Ивайла Сопотенска.
И за да не се изпълваме с недоверие и необосновани страхове, учените на бъдещето все по-често ще открехват вратите на своите лаборатории и като добри комуникатори ще обясняват ползите от своите открития.
Фестивал, възхваляващ женствеността във всичките ѝ нюанси, ще се състои от днес до неделя в силистренското село Ветрен. Името му "Страхотна жена" е дадено от българо-френската певица, цигуларка и актриса Емануела Калчева-Джайма , която е и организатор на..
Издателска къща "Пан" представя изложба "80 години Пипи Дългото Чорапче" с кориците на всички издания за червенокосата лудетина Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче, излизали на български език. Събитието ще се състои в..
Конференция "DIGITAL HORIZONS – Дигитални хоризонти" ще събере днес в София Тех Парк компании от високотехнологичния сектор, предлагащи решения за дигитализация – онлайн платформи, дигитален маркетинг, глобални търговски канали и киберсигурност. Мото на..
Министерство на туризма за поредна година организира националното представяне на международното туристическо изложение World Travel Market в Лондон. По..
С ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника "Илинден" в местността Предела, на 2 август ще бъде отбелязана 122-годишнината от избухването на..
Няма човек, вдишал въздуха на Родопите, да не е останал омагьосан от живописните гледки и легендите на планината. Дните от 4 до 10 август ни дават куп..