Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съби Атипов: Емигрантите ще се завърнат, когато България догони по-развитите страни

Български емигранти в Испания успяват със свои средства и усилия да отворят в северната част на страната (главно в областта Навара) четири училища, за да могат децата им да изучават майчиния си език и да не губят корените си в родината. В основата на благородната инициатива стои Съби Атипов от село Кочан, община Сатовча – от двайсет години емигрант в Испания и дългогодишен председател на българската асоциация “Орфей БГ”.

Асоциация “Орфей БГ” е създадена през 2007 г. с цел да подпомага българската общност в испанския град Памплона, област Навара – разказва той. – Освен с неделните български училища, ние се занимаваме и с културна дейност – имаме фолклорни групи, както и футболен отбор. Също така, често посещаваме местни празници и представляваме България с нашите народни песни и танци, със занаятите и типичните ни изделия и продукти. Тази дейност ни сплоти, защото имахме едни и същи нужди, бяхме изправени пред едни и същи проблеми и препятствия. И ги преодолявахме обединени и заедно така беше по-лесно за всички ни.

Неделните училища, отворени с дружните усилия на 7-те хиляди наши сънародници в областта и подпомагани от българското Министерство на образованието и науката, се намират в Памплона, Тафая, Витория и Тудела. Всеки уикенд над четиристотин деца на емигранти се учат в тях на български език и литература, на история и география с помощта на професионални български учители също емигрирали в търсене на по-добър живот.

Българските семейства имат голям проблем, тъй като децата им прекарват целия ден в испанското училище и едва по няколко часа със своите родители – признава председателят на “Орфей БГ”. – Затова и българският език за тези деца се превръща във втори и дори трети език, понеже на английския или на друг чужд език също се отделят много часове в училище. И само когато се приберат вкъщи, децата общуват на български със своите родители, братя и сестри. Така че за нас беше голяма цел и предизвикателство да основем неделните училища, за да може те да бъдат в среда, в която всички говорят, четат и пишат на български език.



Българчетата учат за родината ни не само в класната стая, но и чрез празниците, които се отбелязват тържествено от общността. Наскоро всички те участваха в първия събор на българите в Памплона.

Поставихме началото на първия български събор в Памплона, защото досега не сме имали изяви с подобен мащаб – разказва Съби Атипов. – В навечерието на събитието бяхме официално посрещнати в кметството на града.



На следващия ден пък направихме дефиле по улиците на старата част на Памплона с български знамена, гайди и тъпани, след което част от участниците се представиха и на сцената.



Така в продължение на целия ден в града имаше изпълнение на български народни певци и танцови състави. Повечето от тях бяха от Испания, но имаше и музиканти, дошли от Родопите, от Гоце Делчев
.



В Испания живее и работи една от най-многобройните български общности зад граница. Членовете й заемат място в цялата социална структура на страната – адвокати, инженери, лекари, работници в различни браншове строители, сервитьори, чистачи по домовете. При какви условия обаче емигрантите биха се завърнали у нас?

Това, което имат българите в Испания, на първо място, е спокойствието – отговаря Съби Атипов. – Тук с една нормална работа можеш да си позволиш абсолютно всичко и да водиш нормален начин на живот. Здравното обслужване е на високо ниво. Виждаш и за какво се харчат данъците ти. И всичко това те кара да се чувстваш доволен, защото средствата ти не са отишли напразно – те са влезли в образованието, в здравеопазването, в улиците, в новите пътища и т.н. Що се отнася до това при какви условия бихме се завърнали, това е въпрос на приоритети за всяко отделно семейство. Но казано в общ план, страната ни трябва да догони по-развитите европейски държави в абсолютно всички сфери. А дотогава ние, емигрантите, макар и далече от родината, винаги ще носим България в сърцата си.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24