Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гобленарството е красива и споделена лудост

Отминаха времената, когато българката бродираше мрачни картини по неясни, често написани на ръка схеми. Днес бродерията се развива с огромни крачки. Благодарение на техническия прогрес и Интернет нашият свят все повече се разширява и мирогледът ни става все по-голям – казва Валентина Георгиева, една от организаторките на Националните срещи на гобленарките, които се провеждат всяка година в различен град. Тази година София събра повече от 130 човека, а броят им всяка година се увеличава, увличайки по това красиво хоби не само жени от всякаква възраст, но и деца и дори мъже.



Всяка година има по няколко конкурса
– обяснява Яна Танчева. – Тази година единият е за образи на определени дизайнери, другият е по картини на известни художници, а третият е за приложна бродерия.



На тези срещи си сверяваме часовника и се престрашаваме да правим неща, които досега не сме правили. Всеки намира собствен стил – от фантастични герои до примитивни дизайни.



Чрез примитивите ранните американски преселници са предавали своето наследство в бродирането, изразено със символи, стилизирани от поколение на поколение – отделни фигури, числа, азбука.

Това е сравнително ново течение за България, още трудно се възприема, тъй като изглежда наивно, но в примитива има много смисъл, създава се усещане за уют, за домашна обстановка – разказва за своята страст Елена Гунчева. – Отделен клон са семплерите, в които могат да се влагат много видове бодове, намират място и мъниста. Това е възможност за творчество, за изразяване на себе си, и българските гобленарки започват да усещат красотата на този вид бродерия.



В арсенала на съвременните гобленарки са най-различни видове и цветове панама, комплекти с ленти, камъни, мъниста, използват се различни видове техники, които се налагат с годините.



Но винаги се цени красотата. Красивите и сложни бродерии стават стимул за все повече хора да преодолеят притеснението да пробват непознати техники. Сега много популярни са т. нар. „многоцветни гоблени”
– отбелязва Валентина Георгиева.

Това е съвсем отделно течение в гобленарското изкуство – допълва я Яна Танчева. – Няколко фирми произвеждат такива дизайни, обикновено по репродукции на известни картини. Различното е че при тях цветовете са от порядъка на 200, много трудни са и като схеми, и като начин на изработка. Но в крайна сметка те стават като репродукция на една красива средновековна картина.



В цялото многообразие много разпознаваеми са т. нар. „мандали”.


Мандалите са отделен вид в света на бродерията. Посветени са на почти всички красиви градове и държави в света. Те са съчетание от пищността на много различни бодове, които създават обем на бродерията, различни мъниста, кристали, метализирани конци, копринени ръчно боядисани конци
– обяснява тънкостите на този вид бродерия Валя Георгиева.



За голяма радост на творящите красота с игла, не липсват и талантливи български дизайнери с качествени авторски разработки.



Не са много, но се надяваме в бъдеще да се увеличават
– казва Яна Танчева. – Те са специализирани в български пейзажи, картини на български художници, което не може да се случи в чужди фирми. Друго направление са шевиците. Всички те са разпознаваеми като образи, като стил и се радвам, че тези родни фирми наблягат на българското и намират своите привърженици.

Сериозен проблем е опазването на труда на българските дизайнери, защото в епохата на Интернет всеки би могъл да си набави схема, и ние се опитваме да съхраним българските дизайнери, като се обявяваме срещу кражбата на техни схеми – отбелязва Яна, а Валентина обяснява:



За нас гобленарството е голяма любов, страст, огън и лудост. От хоби се превърна в искрено приятелство на първоначално непознати хора.

За мен това е голяма част от живота ми. Ние влагаме цялата си душа, сърце и мисъл в него – казва Елена, а Яна е категорична:

Всяка година летвата се вдига все повече и повече. Виждайки новите неща, новите техники, сами се опитваме да надскочим себе си. Това е красива лудост. И споделена!



Снимки: Надя Вътова и Десислава Семковска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Четирима български автори ще бъдат представени на Панаира на книгата във Франкфурт на Майн

Министърът на културата Найден Тодоров откри официално българския национален щанд на Панаира на книгата в гр. Франкфурт на Майн, Германия – най-големия книжен форум в света: "Книгите са лекарство за нашите души. Те ни учат на емпатия, учат ни да..

публикувано на 18.10.24 в 16:55

Културни институти в България и в Чехия едновременно откриват изложбата “Значимите български чехи”

Изложба с плакати на тема “Значимите български чехи” ще бъде открита на 22 октомври т.г. в Българския културен институт в Прага и в Чешкия център в София. Тя се посвещава на 75-ата годишнина от създаването на двете културни средища. През XIX..

публикувано на 17.10.24 в 19:55

Балет "Арабеск" ни увлича в "Тайната Данте"

Премиерата на Балет Арабеск "Тайната Данте" е това, за което в културните кръгове в България говорят от една седмица, но очакват още от края на миналия театрален сезон. Спектакълът е създаден от много силен творчески колектив, като хореограф е..

публикувано на 17.10.24 в 13:00