Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е за незабавно приключване на операцията в Сирия

Снимка: БТА

Свикан по спешност от премиера Бойко Борисов, Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди усложнената ситуация в Сирия и произтичащите за България рискове от нея. След като информира президента Румен Радев за обсъждането, премиерът резюмира, че по границите на България с Гърция и Турция не се забелязва нищо извънредно и миграционният натиск продължава да е нулев. Колкото до военната операцията на Турция в Сирия правителството продължава да смята, че тя трябва да спре и решение на конфликта трябва да се търси само по пътя на дипломацията.

В Съвета по сигурността участват вицепремиерите, министрите на вътрешните работи, отбраната и финансите, началникът на отбраната и ръководителите на службите, поради което всяко обсъждане в него е свидетелство за висока загриженост. В случая тя бе продиктувана от цяла поредица драматични събития през последното денонощие. САЩ призова Анкара да спре инвазията, изтегли 1000 свои военни от Северна Сирия и заплаши Турция с „мощни“ санкции. ЕС осъди военните действия в Сирия и реши да ограничи търговията с оръжие с Турция. Генералният секретар на НАТО предупреди, че турската операция може да дестабилизира целия регион, но турският президент Реджеп Ердоган изказа диаметрално противоположната оценка , че операцията ще допринесе за регионалната и глобалната сигурност. При тези разминавания София очевидно се опасява от по-голямо обтягане на отношенията с Турция, и вероятно затова в Люксембург външният министър Екатерина Захариева призова „каналите за комуникация с Анкара да останат отворени“.

Преди дни МВР предупреди, че се увеличават опитите за нелегално влизане в България откъм Гърция, но същевременно отчете нулев натиск откъм Турция. Правителството отдавна твърди, че Анкара изпълнява ангажиментите си по споразумението с ЕС за париране на мигрантския натиск и вчера, на последното заседание на Съвета „външни работи“ в Люксембург, външният министър Екатерина Захариева потвърди тази позиция. Същевременно в София вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов даде да се разбере, че София не изключва масиран миграционен натиск да възникне във всеки един момент, защото бойните действия в Сирия продължават и големи маси от хора можели да тръгнат да се спасяват в една или друга посока. Но вицепремиерът отбеляза, че дори при такива обстоятелства е неподходящо България да играе ролята на инициатор на санкции или остри позиции. По думите на самия премиер страната ни би изгубила милиарди при евентуални санкции срещу Турция.

В изявленията си след заседанието на Съвета по сигурността Борисов изтъкна, че България е против операцията на Турция в Сирия, но ще продължи да подкрепя споразумението й за бежанците с ЕС докато тя го спазва на 100%. От тези думи може да се съди, че на този етап позициите на София в международен план остават непроменени. Във вътрешен план действията на българските властите ще продължат да се свеждат до внимателно наблюдение на границите с Турция и Гърция с готовност за прилагане на изработените вече оперативни планове за действие в случай на масиран миграционен натиск.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55