Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природните катаклизми събуждат доброволчески инстинкт у хората

Снимка: архив

Доброволчеството е лична мисия, но и ценен опит. Чрез него човек помага както на каузата, която е избрал да подкрепи, така и на себе си, като развива важни умения – отговорност, организация, работа в екип, комуникация.За да се популяризира труда на доброволците по целия свят, защото доброволец означава абсолютен хуманист, по инициатива на ООН от 1985 година, днешният ден – 5 декември, се чества като Международен ден на доброволеца и доброволчеството.

Точно година след като ООН започва да отбелязва деня на доброволеца, на 7 декември 1986 г., град Стражица е разтърсен от земетресение с магнитуд 5.7 по Рихтер. Загиналите са трима души, ранените – 80. Много хора остават без домове. Един от доброволците, които помагат при възстановителните работи е Бойко Баев – тогава тъкмо завършил Техническия университет.

Когато човек помага, Дядо Господ гледа. И вярвам, че когато и аз имам най-много нужда, и на мене ще помогнат – убеден е Бойко Баев. Станал веднъж непосредствен свидетел на много лични човешки трагедии, той е развълнуван от случващото се в момента в Албания, която преди седмица беше ударена от мощно земетресение (6,4 по скалата на Рихтер) и в момента се справя с тежките му последици. Съпричастността, мисълта за другия и за това как можеш да му помогнеш, било то и от разстояние, веднага се пробуждат. Той знае, че проявата на милосърдие в такъв момент е изключително важна, защото човекът в нужда не може да се справи със ситуацията сам. Но е убеден също така, че не по-малко важна е организацията и управлението на онова, което проявилите съпричастност даряват, за да може да стигне то до пострадалите в точното време, под правилна форма и да бъде оползотворено максимално ефективно.

В град, пострадал от земетресение, най-напред е добре да се направят контролно-пропускателни пунктове, където да се проверява всяка кола – обяснява Бойко Баев, който е виждал с очите си как са се случвали кражби от пострадали домове и как са изчезвали помощи, пристигнали  за пострадалите.

Другото важно нещо е да се направи регистър на пострадалите хора в района на земетресението, защото когато започнат да се дават средства и помощи, те трябва да се разпределят правилно, въз основата на информация за повече и по-малко нуждаещите се. Подобен регистър трябва да се направи и за разрушените и повредени имоти. Така при построяването на нова къща в нея ще се заселят няколко родствени семейства, за да може максимално бързо да се намери дом за най-засегнатите. А при следващи етапи вече ще бъдат строени къщи и за отделните семейства.

Практиката при земетресения показва, че най-добре е всички помощи да бъдат разпределяни от една организация с пълна и точна отчетност, която да работи под постоянен независим контрол и да разпределя даренията по създадените регистри.

На първо време палатките не са удачен вариант. Има нужда от контейнери за живеене, които да се предоставят за временно ползване и хората да са задължени да ги върнат в добро състояние. След разчистване на разрушенията, новите квартали трябва да се проектират с мисълта да са устойчиви при следващи земетресения – най-добре с еднофамилни къщи, сглобяеми, но с гаранция за поне петдесет години. Така за кратко време, при прилични условия, ще могат да се настанят най-голям брой хора, споделя личния си опит Бойко Баев.

Той знае, че срещу природните катаклизми човекът е безсилен, но е видял и колко сила и кураж за живот могат да дадат проявените милосърдие и любов.

Снимка: Йорданка Иванова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил

Патриарх Даниил се обяви за преодоляване на разделението сред православните църкви

Новият български патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред православните църкви. “ Има прекъснато общение между някои православни църкви, което трябва да се стараем да се преодолее ”, заяви той в отговор на въпрос на БГНЕС дали..

публикувано на 07.07.24 в 09:07

Деца ще се състезават в първото “София вело шоу” в столичния Западен парк

Първият младежки колоездачен празник “София вело шоу”, организиран от “София – световна столица на спорта” и “Долчини про тийм”, ще се състои днес в обновения Западен парк в столицата. Децата ще се състезават по изцяло обезопасен и съобразен с..

публикувано на 07.07.24 в 07:00

Температурите се покачват до 37 градуса

В неделя ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток. Температурите ще продължат да се повишават и максималните ще бъдат между 32° и 37°, в София – около 32°. В планините също ще бъде слънчево...

публикувано на 06.07.24 в 18:30