Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешни проекти на българската поп сцена

Снимка: pixabay

2019-а определено беше силна година за българската поп музика – много обичани изпълнители зарадваха с още хитове, а на сцената се появиха и нови открития. С настъпването на последния месец от годината излезе едноименният сингъл от последния албум на Владимир Ампов-Графа „Страничен наблюдател”. Първоначално композицията е за глас и пиано, но благодарение на Румен Бояджиев, който я оркестрира, песента е записана в акомпанимента на камерен ансамбъл „Софийски солисти“.

Най-големите си хитове и песни от новия албум, Графа ще представи на стадион „Българска армия” на 10 юни 2020 г. „Да пея на открито пред десетки хиляди ще е комбинация от споделена музикална емоция, усещане за свобода и обща енергия. Публиката на концертите ми е най-големият катализатор и стимул за успех. Преди дни се разходих по терена на стадион „Българска Армия” – красиво място в сърцето на Борисовата градина, обградено от зеленина − веднага си го представих във вечерта на концерта ”.


„Не бих могъл“ на Pavell & Venci Venc’ със специалното участие на Любо Киров е част от втория албум на хип-хоп дуото, „Upgrade“. Историята на песента започва в една пролетна нощ, когато Pavell & Venci Venc’ се събират да работят в къща на Балкана. След кратък размисъл двамата са единодушни, че лиричният тембър на Любо Киров е най-подходящ за емоционална песен като „Не бих могъл“. Канят го да се включи с телефонно обаждане след полунощ, пускат му демо версията и два дни по-късно, записват с Любо една от най-успешните български поп песни за 2019 г.


В подобен дух е и най-новият сингъл на Pavell & Venci Venc’ „Адрес“ в сътрудничество с певицата ALMA. Тримата се познават от доста време, но за първи път работят заедно. „Направихме парчето в емоционален момент и за трима ни, в който всеки стоеше на прага на нещо ново. Тази песен е истински свеж въздух за нас, а работата ни с ALMA беше толкова лесна и приятна, че накрая се пошегувахме дали да не станем трио“, споделят Pavell & Venci Venc’.


Тук е моментът да споменем най-силния музикален дебют на родната сцена за изминалата година, а именно този на ALMA. Първите й два сингъла „Perfect” и „Don’t Know” не просто се задържаха рекордно време на върха на българските класации, а постигнаха международен успех. MTV, VH1, Spotify, Apple Music, медии в Полша, Русия, Гърция, Румъния и Турция, подкрепиха 16-годишната изпълнителка и й помогнаха за кратко време да постигне впечатляващ успех. ALMA, която сама пише мелодиите и текстовете си, работи с румънския музикален продуцент Monoir. Песента „Out of Control” отново е записана в студиото на „Thrace Music“ в Констанца и е третото творческо сътрудничество между певицата и румънския продуцент.


През октомври Михаела Филева пусна клип към песента „Изгубени в Рая“. Видеото е заснето на красивия гръцки остров Лимнос, а режисьор е Бойко Щонов. За музиката и текста певицата си сътрудничи с Павел Николов (артистичният му псевдоним е Pavell), а песента е част от втория й албум „Нова страница“. По-рано през тази година изпълнителката показа своите различни творчески страни в едноименната песен от албума и летния хит „Латино сеньорита“. През есента Михаела Филева направи своето първо самостоятелно турне, което включваше градовете Пловдив, Благоевград, Велико Търново и Варна.


Мария Илиева − певицата с тридесет № 1 сингъла и многобройни музикални награди, изнесе поредица от концерти в Пловдив, Варна, Бургас и София. Турнето „Всичко – най-доброто от Мария Илиева” представи по нов начин някои от най-големите ѝ хитове като „Лунен сън”, „Крадена любов”, „Нищо“ и др. Големият финал на турнето се състоя на 22 октомври в зала 1 на НДК, където на сцената към Мария Илиева се присъединиха Дидо и Митко Кърнев от рок групата D2, с които Мария преди време направи песента „С теб научих как“, посветена на борбата срещу насилието между деца, пианистът и композитор Живко Петров, Графа и Любо Киров.

Наскоро певицата изненада своите почитателите с първата си песен на испански език. „Fuego“ („Огън“) е дело на румънски екип, който се свързва с Мария Илиева и ѝ предлага да запише песента, и тя бързо се превръща в една от най-пусканите в ефира. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10