Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислав Хвърчилков: "Щастлив съм от интереса, който публиката проявява към мен и работата ми"

Китаристът изнесе няколко концерта в България през 2019-а година

Снимка: Иван Русланов

След като 15 години не беше изнасял концерти в родината си, през 2019 г. Станислав Хвърчилков зарадва българските си почитатели с две различни програми, за които ще научите от неговото интервю за Радио България.

Ще припомним, че той свири на класическа китара от 30 години. След като завършва НМУ „Любомир Пипков“ в София, музикантът се установява в Лондон. Там продължава при Майкъл Левин в Кралската музикална академия. Има над 20 награди от национални и от международни конкурси за китара, сред които международният конкурс за млади китаристи „Андрес Сеговиа“ в Германия през 2002 г. Носител е на отличието „Музикант на годината“ за 2003-а на предаването Allegro Vivace на БНР. Печели награди и стипендии от Hattori Foundation, Musician Benevolent Fund и Royal Philharmonic Society.

Станислав Хвърчилков е изнасял рецитали в България, Гърция, Дания, Великобритания, Германия и Швейцария. В периода от 2009 до 2016 г. има издадени няколко компактдиска  със собствени  композиции  и аранжименти на известни класически пиеси за китара и за цигулка и китара. Първият му солов авторски албум излезе преди години и се казва First Fruits.


През декември 2018-а получих покана от госпожа Маргарита Димитрова – директор на Празници на изкуствата „Аполония“, да гостувам на  фестивала през 2019-а – разказва изпълнителят. Последно участвах в програмата на престижния форум преди 14 години. Бях много щастлив, че отново ще свиря на тези празници. Подготвих подходящ репертоар – избрах известния квинтет на Бокерини „Фанданго“. Изпълних го с квартет „София“. Преди гостуването ми в Созопол имах концерт и пред софийската публика, в криптата на храм паметника „Св. Александър Невски“, което беше моя сбъдната мечта. Там изпълних мои авторски произведения, мои транскрипции на пиеси от Й. С. Бах и творби от парагвайския композитор Августин Бариос. Тази солова програма представих няколко седмици по-рано и в Лондон. След изявите ми в София и Созопол, аз съм много щастлив от този интерес, който публиката проявява към мен и работата ми.

Станислав Хвърчилков обича да експериментира. Има желание да продължава да пише музика, да свири и да композира и за електрическа китара. Освен преподавателската дейност, той е отворен да свири в различни състави. Не е от изпълнителите, които се концентрират изцяло върху соловата си кариера. Има вече готови нови пиеси и за следващ авторски албум, но е въпрос на време той да бъде издаден.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10