Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„SOS Коала“ – съпричастие на хиляди километри разстояние

Информациите за опустошителния огън в Австралия пробуди вълна от съпричастност в България. Група млади хора направиха кампания в социалните мрежи и организираха благотворително събитие в подкрепа на пострадалите от природното бедствие животни.

Над 11 000 лева е сумата, събрана в подкрепа на каузата за възстановяване на щетите от пожарите в Австралия. Средствата от благотворителния базар „SOSКоала“ ще бъдат дарени на Световния фонд за дивата природа /WWF - Австралия/, за да подпомогнат лечението, престоя и изхранването на пострадалите коали, а и други животни в специално изградените лечебници.

Макар да изглеждат малко на фона на даренията от филмови звезди и бизнесмени, тези средства са жест на съпричастност с проблем, който голяма част от нашите сънародници, вероятно с право, биха нарекли твърде далечен или дори екзотичен. Истината обаче е, че случилото се в Австралия, неминуемо ще повлияе на всички нас, независимо колко далеч от там се намираме. Според изследване на НАСА, въглеродният диоксид, изхвърлен в атмосферата вследствие на пожарите, е над 250 милиона тона, което е близо половината от количеството, което Австралия изхвърля за година.

Едно от предизвикателствата, свързани с организацията на събития с благотворителна мисия, е да убедиш посетителите, че тяхното дарение си струва, че няма да бъде присвоено и ще бъде похарчено така, че да донесе здраве, радост, утеха или сигурност за нуждаещия се.

Вярно е, че има много събития и каузи, свързани с помощ за нуждаещи се и на мен ми е много мъчно, че не мога да помогна на всеки човек или животно – разказва един от организаторите на благотворителния базар Виолета Въртовска. Това, което установих от опита ми с други подобни базари обаче е, че българинът иска и обича да помага. По този начин мнозинството от хората се чувстват по-полезни и по-добре. Всъщност ние не можем да убедим никого да дари, тъй като ако не подкрепя тази кауза, няма как да му променим мнението.

Запазени дрехи и обувки втора ръка, козметика, бижута и храни, направени специално за събитието, бяха само част от изненадите за многобройната публика. Актьори от НАТФИЗ разкриваха тайните на пантомимата, две момичета представиха на място своята балетна школа, а децата се забавляваха с приготвянето на вегетариански и веган сладкиши, рисуване с къна или върху текстил.


Посланието на това събитие беше да обръщаме повече внимание на малките стъпки, с които можем да допринесем за опазването на околната среда. Специална дискусия запозна възрастните с възможността да живеят с по-малко или почти никакви отпадъци. В ежедневието си често не обръщаме внимание на това колко и какво изхвърляме. Приемаме за даденост десетките пликове у дома и навън, и с всяко пазаруване добавяме по още един към купчината в шкафа. Трудно разградимата пластмаса се съдържа в опаковките на продуктите, в чиниите и приборите за еднократна употреба и къде ли още не. Животът обаче е възможен и без тях, казват младите организатори на „SOSКоала“. „Колкото повече – толкова повече“ е отговорът им на въпроса, какъв е броят на хората, които трябва да заживеят с по-малко отпадъци, за да повлияят положително на природата и климата.

Всяко едно малко усилие и спестяване на пластмаса, оказва огромно влияние убедена е Виолета. Едно поколение бе нужно на планетата да се замърси. Всяко отказано пликче, спестено фолио или използването на собствена платнена торба за пазар спестява значително количество пластмаса.

„SOS Коала“ не е първото благотворително събитие, което Виолета организира. Нейна идея са два базара за набиране на средства за лечение на близък човек с онкологично заболяване. Уверява ни, че ще продължи да подпомага различни каузи, а следващото голямо събитие, в което ще вложи енергията си, ще е посветено на локален проблем у нас.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Делян Пеевски

ДПС ще сондира нагласите сред политическите сили за втория мандат

ДПС първо ще пусне писма до останалите парламентарни групи дали са готови да подкрепят втория мандат за съставяне на правителство. След като събра на среща в София част от областните структури на партията,  председателят на ДПС Делян Пеевски заяви: "Няма..

публикувано на 08.07.24 в 17:11
Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23

Бъдещето на Украйна е в НАТО, заяви посланикът на САЩ в София Кенет Мертен

Единодушни сме, че бъдещето на Украйна е в НАТО и че въпросът не е дали ще се присъедини, а кога. Това заявява в интервю за в-к "Труд" посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Преди срещата на върха на Алианса във Вашингтон по повод 75 години от..

публикувано на 08.07.24 в 08:55