Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балканско звучене и суинг се срещат в Strange Suite на Атешхан Юсеинов

Снимка: @AteshTayfa

Атешхан Юсеинов получава образованието си в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен. Отдаден на китарата, във времето той става популярен като част от фюжън формацията „Zone C“ (Зона Ц). Заедно с Петър Ралчев (акордеон) и Стоян Янкулов-Стунджи (ударни), основава триото „Зиг-Заг“. Резултат от прекрасното им творческо сътрудничество е албумът „Когато пчелите събират мед“. Иво Папазов-Ибряма (кларинет) − изключително талантлив и известен инструменталист, кани Атешхан Юсеинов в проекта „Панаир“ (Fairground), който спечели наградата на BBC за world music през 2005 г. Атешхан е гост и в много международни проекти, сред които Balkan Khans. В това музикално предизвикателство участват артисти от четири поколения − виртуозът на цигулката Венци Такев, двукратният световен шампион по бийтбокс Александър Деянов SkilleR, композиторът Николай Иванов, който свири на няколко инструмента и майсторът на тъпана и гайдата Кольо Иванов.

Наскоро Атешхан Юсеинов издаде свой солов албум, озаглавен Strange Suite („Странна сюита“). Продуцент е Димитър Панев − българин, който живее в Германия. Благодарение на него албумът Strange Suite е издаден от Riverboat Records, по повод 30-годишнината от създаването на световноизвестния британски лейбъл. Албумът е посветен на Фил Стентън − основател на Riverboat Records, който е бил голям почитател на музиката на Атешхан Юсеинов. Ето какво разказва самият китарист за своя проект:

„Албумът е „китарен“, тъй като решихме с продуцента ми да навлезем по-активно в китарния фестивален живот на уърлд музиката в Европа. Пиесите в албума се десет, като голяма част от тях съм записвал през годините. Strange Suite е интересен с това, че е стилово разнообразен. Може да се каже, че моят творчески път съм го изразил в този албум. В него съм поканил различни гост-музиканти. Името на албума дава една от пиесите в него. Тя е с балканско звучене, на места има и суинг. Александър Деянов SkilleR е сред специалните гости. С него сме работили преди време и в други проекти, но сега решихме, че китара в комбинация с бийтбокс звучи оригинално. SkilleR много умело възпроизвежда звуци от различни инструменти, не само перкусионни. Така че двамата на една сцена винаги предизвикваме голям интерес както у нас, така и в чужбина“.


В албума Strange Suite много важна вокална роля има и съпругата на китариста, певицата Венера Тодорова. Тя участва в две пиеси. Други двама много известни музиканти също дават своя принос в проекта − Костадин Генчев (кавал) и Стоян Янкулов-Стунджи (ударни).

През 2020 година албумът ще бъде представен на всички големи фестивали у нас – Джаз форум − Стара Загора, Джаз фест − Банско, Празници на изкуствата „Аполония“ − Созопол и Джаз фест – Русе.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10