Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Месни заговезни подготвя православните християни за Великденския пост

Снимка: Getty images

Месни заговезни е празник, който всяка година мени своята дата, спрямо Великден. Според църковния календар, Месни заговезни се отбелязва в неделя, 8 седмици преди Възкресение Христово. В Неделя месопустна, както още се нарича този ден, семейната вечеря е месна, откъдето идва и името на празника. Една от традициите повелява младоженците да посетят кръстника и родителите на булката, като им поднесат варена кокошка, хляб и вино. Свинско с кисело зеле, месни сарми или баници, направени с животинска мазнина са сред ястията, които може да присъстват на масата, по време на празничната вечеря. Това е последния път, в който спазващите поста православни християни слагат месо на трапезата си до Великден, който тази година е на 19 април.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

120 години от рождението на Атанас Далчев – един от най-големите поети на България

Към Родината Не съм те никога избирал на земята. Родих се просто в теб на юнски ден във зноя. Аз те обичам не защото си богата, а само за това, че си родина моя. И българин съм не заради твойта слава и твойте подвизи и твойта..

публикувано на 12.06.24 в 10:05

Изложба в София представя древните "повелители на солта" от Провадия

В София ще бъде представена изложбата "Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр.". Временната експозиция ще бъде официално открита на 11 юни в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН). Тя се посвещава..

публикувано на 08.06.24 в 15:25
Христо Ботев, Иван Драсов и Никола Славков

Христо Ботев, Априлското въстание и "Славянските комитети"

Многобройни, често противоречиви са спомените на участниците в съдбоносната за България 1876 г. Но писмата и документите за Априлското въстание, което поставя на дневен ред въпроса за Освобождението на България, чертаят една по-широка картина на..

публикувано на 02.06.24 в 07:30