Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълна мобилизация в България за предотвратяване на разпространението на коронавирус

Снимка: БГНЕС

В 09:00 днес на Летище „София“ започна занятие за демонстриране на способности за реакция при установяване на лица със съмнение за коронавирус COVID-19. За същия час премиерът Борисов беше свикал извънредно заседание на Съвета по сигурността за правителството, но то се проведе вчера следобед и вече набеляза мерки за предотвратяване на евентуална епидемия от коронавирус.

С оглед координирането на действия в това отношение бе създаден национален щаб, оглавяван от шефа на Военномедицинска академия и включващ високопоставени представители на Министерствата на вътрешните работи, здравеопазването и външните работи. Българите, които пристигат в страната от рискови места, бяха призовани да съблюдават 14-дневен карантинен период. От днес и пристигащите от Италия на летище София ще попълват анкетна карта пред здравен инспектор. По граничните пунктове на земните и морските граници се изпращат екипи за дежурства с мобилни термометри, подобни на съществуващите вече по въздушните граници.

Изследвания на граждани ще се извършват в само в случаи на проявена симптоматика. Досега в страната са извършени около 30 такива изследвания и всички са показали отрицателни резултати за наличие на коронавирус.

Проявената симптоматика - висока температура и начална пневмония − е важно условие, за да бъде извършено изследването и да бъдат отчетени положителни резултати. В противен случай пробите винаги биха били отрицателни, обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той подчерта, че пробите се взимат единствено и само от лечебни заведения по предписание на лекуващ лекар и се изпращат в Националната референтна лаборатория. Това е безплатно за гражданите и болниците, тъй като средствата се осигуряват от Министерството на здравеопазването.

Министерството на образованието препоръча на училищата ограничаване на пътуванията за участие в различни международни програми и проекти. На спортното министерство бе разпоредено да прецени необходимостта от отлагане на първенства, ако бъде регистриран позитивен случай. На ангажираните с превантивните мерки бе наредено изрично да действат по начин, който не създава паника, и просто да информират хората как да се пазят.

За спешната реакция на властите има сериозни основания и предприетите мерки са в момент на растящи опасения от разрастващото се разпространение на новия коронавирус в Европа. Повечето заболели са в далечен Китай, но и по-близки страни като Южна Корея, Италия и Иран, също се борят за овладяване на вируса.

В засегнатите от коронавируса области на Италия живеят около 15 000 българи. Още вчера външно министерство посъветва сънародниците да пътуват само в краен случай в районите на Северна Италия, а по отношение на Китай повиши индекса на риска при пътуване до най-високото му ниво 5, означаващо предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната.

Редактор: Стоимен Павлов


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Земеделците в протестна готовност заради неизплатената украинска помощ

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност по повод неизплатените средства по т.нар. украинска помощ, предназначена да компенсира икономическите загуби заради войната. Към декларациите на зърнопроизводителите,..

публикувано на 06.10.24 в 12:26

Деца чрез своето изкуство събират средства за отделение в ИСУЛ

Патриарх Даниил откри шестата благотворителна кампания “Деца рисуват за деца”, която се провежда в помощ на детското отделение “Уши, нос и гърло” в болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Тя е организирана от Културно-просветния отдел при Светия Синод на..

публикувано на 06.10.24 в 10:35

Заети в градския транспорт излизат на протест заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40