Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С различни събития из цялата страна отбелязваме 3 март, Google също ни поздрави!

Снимка: БГНЕС

С различни мероприятия цяла България отбелязва 142-та година от Освобождението си от Османско владичество. На тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин в София бе издигнато националното знаме.


На ритуала присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Българският патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен.
В Плевен, Централна Северна България, пред символа на града - параклиса-мавзолей „Свети Георги Победоносец", също бе издигнат националният флаг. Параклисът е построен с дарения от цяла България през 1907 г. в памет на битката при Плевен, решаваща за освободителния ход на Руско-турската война от 1877-1878 г. В боевете там загиват 31 000 бойци от руската имперска армия и 4 500 бойци от румънската национална армия.


Във Военноморския музей във Варна са изложени уникални експонати - три оригинални знамена на Българското опълчение, изработени зад граница със средства на българската емигрантска общност. Те ще могат да бъдат видени до 26 март.


С празнично шествие и развят 25-метров трикольор отбелязаха националния празник и във Враца, Северозападна България. Стотици граждани се събраха за тържество край паметника на революционера Христо Ботев в града.

Интернет търсачката Google също се присъедини към националния празник на България, развявайки в логото си българския флаг.

Снимки: БТА, БГНЕС, Военноморски музей Варна



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Домашни любимци заедно със своите стопани дефилират на парад в Русе

Най-добрите приятели на човека ще дефилират днес на Парада на домашните любимци в русенския Парк на младежта. Добре дошли на дефилето са всички кучета, котки, зайци, таралежи, гущери, костенурки, гризачи, екзотични видове, пернати и хвъркати заедно..

публикувано на 29.09.24 в 06:00

Застудяване ще доведе бурен вятър и дъжд

В неделя през страната ще премине студен атмосферен фронт. Още сутринта облачността от запад-северозапад ще започне бързо да се увеличава и ще завали дъжд, а по-късно валежите ще обхванат Централна и Източна България. Вятърът от северозапад ще се..

публикувано на 28.09.24 в 18:30

България е начело в европейска класация за добро здраве и дълъг живот

Българите живеят по-дълго и в по-добро здраве в сравнение с повечето граждани на Европейския съюз, показват данните на Евростат. Страната ни изпреварва с над 4 години средните нива в ЕС на фона на най-ниската очаквана продължителност на живота и дълго..

публикувано на 28.09.24 в 12:54