Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуването на 3 март обединява като с невидима нишка българите по света

Тържествен митинг, посветен на Националния празник на България - 3 март, се проведе в бесарабския град Тараклия.
Снимка: БТА

Празнични инициативи, посветени на Освобождението, обединиха българските общности в различни кътчета на света.  
За пета поредна година на 3 март се организира празнично „Пробуждане с хоро“. Инициативата на „Сдружение Азбукари“ и „Единение Българи за България“ прехвърля своеобразен мост между сънародниците ни от всички точки на света, които се хващат на хоро, за да покажат, че българският дух е жив. Инициативата извива хора в малки и големи населени места в България и в български културни центрове в чужбина, в български посолства и училища.

"Трети март е една от най-емблематичните дати в националната ни памет, ярък символ на силния български дух и обединение" - с тези думи се обърна към българите в Канада и по света посланикът на България в Отава Светлана Стойчева-Етрополски.

Българската общност в Лос Анжелис за девета поредна година отбеляза датата с празничен концерт. Тържеството започна емоционално с химните на България и САЩ в изпълнение на оперната прима Мариана Попзлатева, а всички присъстващи бяха поздравени от генералния консул на България Веселин Вълчев. След това български деца разказаха с песни и танци историята на България през вековете.

Първото българско неделно училище „Васил Левски“ в гр. Валенсия, Испания, също поздрави България чрез социалните мрежи с тежко празнично хоро!


Българският културен институт "Дом Витгенщайн" във Виена ще зарадва тази вечер българите в Австрия и своите австрийски гости с третомартенски концерт на квартет "Светоглас", с изложба на Националния етнографски музей с автентични български носии и с експозицията "Красотата на традициите" на художничката Дили Бозаджиева

В дипломатическата ни мисия в Лондон посланик Марин Райков организира прием и концерт по случай националния ни празник. 

В края на седмицата Сдружението на българите в Южна Африка ще отбележи годишнината от Освобождението на България в Българския културен център в Мидранд. Нашите сънародници в далечна Африка подготвят специална програма, която ще бъде допълнена с вкусен обяд, танци и веселие.

Снимки: eurochicago.com, Неделно училище „Васил Левски“ в гр. Валенсия, Испания


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05