Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмил Ангелов представя наградените участници от последния си майсторски клас в НБУ

Снимка: личен архив

Пианистът Людмил Ангелов е сред най-известните съвременни български изпълнители. Свирил е на най-престижните световни сцени под палката на някои от най-големите диригенти. Завършил НМУ „Любомир Пипков“ и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София, в началото на кариерата си той е отличен с награди от конкурсите „Фредерик Шопен“ (Полша), Международен конкурс „Палм Бийч“ (САЩ), Piano Masters (Монте Карло), World Piano Masters Tour (Франция).

Неговите записи са издадени от авторитетни компании, а един от албумите му с произведения на Шопен получава Grand Prix du Disque Chopin от Националния Шопенов институт във Варшава. През 2016 г. британската фирма Hyperion издава Концерт за пиано и оркестър оп. 3 от Мориц Мошковски, записан от българския пианист с Оркестъра на ВВС в Глазгоу, под диригентската палка на друг българин – Владимир Кираджиев. Това е и звукозаписната премиера на произведението.

Людмил Ангелов е артистичен директор на основания от него международен музикален фестивал Piano Extravaganza, който се провежда ежегодно в София и е посветен на рядко изпълнявани произведения от клавирния репертоар. Сред цялата тази пъстра картина специално място заемат неговите майсторски класове, които ръководи в различни точки на света, включително и в Нов български университет. На 7 март световноизвестният ни пианист ще представи четирима млади изпълнители.


„Този концерт е начало на ново сътрудничество между City Mark Art Center и Нов български университет. Подбрал съм участници от моя миналогодишен майсторски клас в НБУ, следвайки традицията да помагам на младите музиканти, с които работя. Програмата, която представяме на 7 март, е много интересна и разнообразна. Аз също ще се включа с едно или две изпълнения, но основната ми задача е да кажа по няколко думи за всеки от участниците и да ги представя на публиката. Мария Миланова и Александър Томов са от Националното музикално училище „Любомир Пипков“, Славчо Тодоров е възпитаник на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен, а Доач Бездюз е мой студент в НБУ от Турция. Бързам да кажа, че независимо от възрастта си те са доказали себе си, печелейки награди на международни конкурси. Много съм доволен от работата с тях и това е причина да им дам тази възможност. Те имат прекрасни преподаватели и заедно с тях съгласувахме всичко. Независимо от тежките времена, в България се раждат таланти. Това ме импулсира да работя в името на тяхната бъдеща реализация в тази така трудна професия и в изпълнената с пианисти среда в световен мащаб.“

За проф. Ангелов тази година предстоят още няколко майсторски класа, един от които е организиран от Националния Шопенов институт – специално издание преди Международния клавирен конкурс „Шопен“, в който българският пианист участва като член на жури в предварителния кръг. А на 25 март и 15 април Людмил Ангелов ще изпълни за българската публика всички творби на великия полски композитор за пиано и оркестър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15