Музеи, галерии, концертни зали и читалища остават вече втори месец без своите посетители. Причината е ясна – всички са подвластни на ограничителните мерки по време на пандемия. Материалният ни свят е ограничен, но духът няма как да бъде поставен под карантина. Човек винаги се стреми да научи нещо повече, да живее пълноценно живота си, да се труди в делника и да чака с нетърпение празничните дни.
За да не прекъсва живата връзка със своята публика, един от най-популярните музеи в София – Етнографският, пренесе програмата си във виртуална среда. С находчивост и ентусиазъм научните работници продължават да са полезни като пренасочват усилията си към мрежата. На страницата на музея в социалните мрежи те споделиха нови видео материали, посветени на пролетните празници. Връзката с публиката е интерактивна, всеки има възможност да публикува снимка и да сподели свой опит във връзка с предложена от музея тема – стари техники при изписване на великденски яйца, подготовка и украса на обредните хлябове, тънкости при направата на домашен квас, който подобрява качествата на домашните печива.
Видео демонстрацията за замесване на обредните хлябове е проведена лично от директора на Етнографския музей гл.ас. д-р Иглика Мишкова.
„Празниците са времето, което ни сплотява и ни разграничава от делника. Периодът, в който сме под карантина дава прекрасна възможност за увличане на цялото семейство в подготовката. Затова решихме да започнем с публикации в съвсем новата ни фейсбук страница още преди Великденските празници" – разказва тя пред Радио България и допълва:
Всичко беше направено в домашна атмосфера, в моя собствен дом – споделих с публиката в социалните мрежи начина, по който аз самата, с моето семейство се готвим за празника.
Хлябът в българската традиция по принцип е безкръвната жертва. Това е нашето преклонение и вариант да подготвим трапезата си за всеки празник. Предците ни първоначално са приготвяли обредни хлябове за Великден, а по-късно, чак след Освобождението (1878г.) постепенно навлизат сладките хлябове – козунаците.
Сега хората се връщат към един по-бавен ритъм на живот, това ни дава прекрасната възможност да обърнем повече внимание на близките си. Времето, прекарано вкъщи ни позволява да оценим всичко, което сме имали – дори и отиването до работа, като ежедневен процес – казва Иглика Мишкова. Като възможност за връщане към стара но забравена традиция, етнологът предлага демонстрация за подготовка на хлебен квас в домашни условия. „Технологията е бавна и изисква внимание, но пък захващането на квас учи човек на търпение“ – казва Иглика Мишкова:
„Желаещите да си захванат квас и да го ползват вместо мая, трябва да знаят, че всяко време на годината е абсолютно благоприятно за това. Единственото изискване е, че трябва да „храните“ кваса по-продължително време, около една седмица, задължително с брашно и вода. Нужно е малко повече внимание, но пък козунаците, направени с квас са много по-вкусни, с по-добре развит аромат, а и на вид са по-красиви. В нашата традицията и в народните песни се пее за двата празника заедно – „червения Великден и зеления Гергьовден“. За Гергьовден ще подготвим разказ за самия празник, свързан с трудовата дейност на хората, а не само с трапезата, която всички ще си приготвят. Обмисляме различни варианти, работим по темата, за да дадем любопитна и полезна информация на нашата публика“.
Снимки: Марта Рос, Facebook / Национален етнографски музей - БАН
Четвъртото национално “Биенале на илюстрацията” ще бъде открито днес в Триъгълната кула на Сердика – уникално галерийно пространство в центъра на София. Биеналето, както и в предишни негови издания, няма тема. “Целта е да се даде възможност на..
История като на кино – казваме си често, когато ни разкажат невероятен сюжет или дочуем такъв от съседна маса в някое кафене. Но именно киното сякаш помага на днешния дигитално зависим човек, за когото вълшебните светове от хартиените книги са..
След успеха на фестивала "Ние сме децата на реката" през септември, гражданска фондация отново си партнира с пловдивския район "Централен". Този път поводът е специална изложба, която показва детски рисунки, вдъхновени от природата. Пловдивчани и..