Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Закона за здравето регламентират мерките след края на извънредното положение

| обновено на 12.05.20 в 20:04
Снимка: БТА

Извънредна епидемична обстановка на територията на страната или в даден регион ще се обявява единствено с решение на Министерския съвет. Това ще става въз основа на извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск. Това решиха депутатите с одобрените на второ четене промени в Закона за здравето. Новите текстове имат за цел да набележат мерките за ограничаване на заразата от COVID-19 след края на извънредното положение на 13 май.

Болни от заразни болести, включително Covid-19, както и контактните им лица, ще подлежат на задължителна изолация или болнично лечение. С цел предотвратяване разпространението на заразни болести на задължителна карантина могат да подлежат и лица, влезли на територията на страната от други държави.



Санкциите за неспазване на противоепидемичните мерки ще останат в сила поне два месеца след края на извънредното положение - от 300 до 1000 лв. (от 153 до 511 евро) за първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. (от 511 до 1023 евро) за повторно. Остава и санкцията от 5000 лв. (2556 евро) за нарушаване на карантината, в т.ч. и за контактни лица.

Бе взето решение да се отпуснат ваучери за вътрешен туризъм за медиците и полицаите на първа линия в борбата с коронавируса. Освен това държавата ще субсидира чартърни полети на български авиокомпании. По този начин ще бъдат подкрепени туристическият и авиационният сектор.

Цените на плажните принадлежности като чадъри и шезлонги трябва да паднат поне с 50 на сто спрямо миналото лято. При нарушение се предвижда санкции до 50 хил. лв. (26 хил. евро), а при повторно - до 100 хил. (51 хил.). Мнозинството подкрепи предложенията да няма консеционни такси за плажовете или те да бъдат намалени до края на годината.



Запазват се и мерките в подкрепа на гражданите и бизнеса в условията на криза. Мярката 60 на 40 ще продължи да действа до 30 юни. С 2 месеца се удължават и мерките за защита на длъжниците.

Прието беше през 2020 година не 30, а 60 дни неплатен отпуск да се зачита за трудов стаж. Причината е, че много от служителите са принудени да излязат в неплатен отпуск, за да не загубят работното си място.

По време на извънредно положение и два месеца след отмяната му със заповед на здравния министър може да се забрани износ на лекарствени продукти​, реши още парламентът.

Учебната година ще завърши онлайн, а изпитите за външно оценяване след четвърти и десети клас няма да се проведат т.г. В началото на следващата година тестовете ще могат да се проведат, за да се провери нивото на учениците.

Снимки: БТА и БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00