Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се ръкуваме ли и след пандемията?

| обновено на 21.05.20 в 13:51
Снимка: БТА

В Древния Египет – ако се вярва на йероглифите, хора и богове скрепявали доверието си чрез ръкостискане. Пет хилядолетия по-късно да подадеш ръка на някого се е превърнало не просто в куртоазен жест, но и в полезен източник на информация. От начина, по който се ръкуваме, можем да почувстваме човека срещу себе си на емоционално ниво, както и да получим сигнал за откритост и добра воля.

Какво се случва днес, когато социалната дистанция ни отдалечава един от друг, карайки ни да поглеждаме с недоверие към всеки, попаднал в личния ни периметър? Радио Видин разговаря с хора от града за това, дали пандемията от коронавирус ги е накарала да преосмислят жеста, с който до неотдавна всички ние осъществявахме първия си човешки контакт.

„По силата на навика човек понякога посяга – отговаря мъж от крайдунавския град. – Въпреки че не се притеснявам, дистанцията трябва да се спазва. Когато пандемията свърши, много неща няма да бъдат същите, каквито са били.

Здрависването е традиция по-скоро сред „старата генерация”, твърди видинчанка:

„Знаем, че чужденците се прегръщат и целуват, докато при нас това като че ли отпадна. В Румъния например, където учат моите деца, ръка не се подава на жена, тъй като не е възпитано да я докосваш.”

Поздрав с лакът, с допрени длани като в „намасте”, с поклон по азиатски – със сигурност се нуждаем от физически ритуал, с който да придружим изречените „добър ден” или „здравей”.

„Ако видя познат и той ми подаде ръка, ще му подам лакът”, казва поредният анкетиран гражданин. – Налагаме дистанция, защото Видин като граничен район и входна врата е сред първите по застрашеност от заразата. Затова и трябва да се пазим.”

С какво още можем да заменим здрависването?

„С рок поздрав – понеже ние сме рокери”, шегуват се младежи.

Някои обаче открай време избягват физическия контакт.

„Може би е достатъчно да кажем просто „здравей”. Занапред вероятно все повече ще общуваме вербално. Аз самият от хигиенни съображения дори преди пандемията съм избягвал да се здрависвам.”

Но и има и хора, които виждат в ръкостискането окуражителен жест.

„Като се запознавам бих подал ръка, не е толкова страшно”, казва един от тях.

„Ние сме в такава група, че ако ни хване страх, сме пътници – споделя възрастен видинчанин, а друг добавя: – Толкова години изградени контакти и изведнъж – да не можеш да се здрависаш. Липсва ни ръкостискането. Но по-добре да преживеем това и после да имаме контакти, отколкото да приключим преждевременно.”

Според някои паниката е по-голяма от необходимото.

„Ако имам предпазни мерки, бих се здрависал – казва друг анкетиран. – Не трябва да има паника. Това е традиция при нас – някои народи са по-студени, но здрависването ще си остане на Балканите.”

„Ръкостискането е задължително, за да изградиш уважение към човека срещу теб”, обобщава един гражданин.

Ще свикнем ли да се поздравяваме от дистанция или някой ден, когато коронавирусът си отиде, отново ще си имаме доверие? Каквото и да се случи, със сигурност ще ценим повече малките жестове, които ни предават невидими послания и ни приближават един до друг.

Редактор: Диана Цанкова /по анкета на Генади Вельов от БНР- Видин/

Снимки: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00