Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи в екипа на Илон Мъск

Кирил Дончев и Орлин Велев
Снимка: архив

Двама български специалисти са част от екипа на американския предприемач Илон Мъск, работил за историческото изстрелване на ракетата на SpaceX в Космоса.

30-годишният Кирил Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелването на капсулата “Дракон” и от десет години работи в компанията. Той е роден в България, но от малък живее в САЩ, където завършва Мичиганския университет.

Двайсет и пет годишният Орлин Велев отговаря за структурната стабилност на корабите на SpaceX и работи от три години за Илон Мъск. Той също е израснал в Съединените щати. Възпитаник е на университета “Джорджия тех”, а баща му Орлин Велев-старши е професор по химия в университета в Северна Каролина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Когато пиша остри публични текстове, то е тъкмо защото обичам България и вярвам в потенциала на българите

Навършват се 116 години от онзи 22 септември 1908 година, когато България заема своето равноправно място сред останалите свободни и независими държави от тогавашна Европа. Макар за разлика от Съединението обявяването на Независимостта да е изцяло..

публикувано на 22.09.24 в 09:25
Снимкa: Facebook /Nana Tomova Storyteller

Сладкодумният разказвач Нана от Шотландия или как звучат народните ни приказки на английски

Тя е професионален разказвач. Разказва истории от цял ​​свят, но най-вече български народни приказки. Също така тя е поет, фотограф и гид – развежда хората сред природата, докато им разказва приказки. Запознайте се с Нана Томова. Р одена е в..

публикувано на 02.09.24 в 12:10

Параолимпийската ни медалистка Стела Енева тръгва уверено към новата Олимпиада

Само след ден започват най-важните състезания за спортисти с увреждания от цял свят – Параолимпийските игри в Париж 2024. За четвърти път в такъв престижен форум се включва Стела Енева в дисциплината хвърляне на диск за състезатели с двигателни..

публикувано на 27.08.24 в 13:35