Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телемедицината лекува от дистанция и спестява време и пари

Снимка: личен архив

Българският пазар все повече се отваря към възможностите за онлайн диагностика, проследяване на здравословното състояние и лечение. Затова и дистанционното предоставяне на здравни грижи, наречено телемедицина, се превръща в спасително решение в дните на пандемия.

Технологиите в помощ на медицината са особено нужни в кризисни времена, когато разстоянието между лекар и пациент се оказва неизвървимо. Този инструмент ни предоставя достъп до голям брой специалисти от която и да било точка на света, спестявайки ни време и пари.


„Приложението на телемедицината е на много нива – казва Красимира Масларова, маркетинг директор във фирма, която се опитва да наложи телемедицината на българския пазар. – Хората могат да се консултират със специалист от дома си, без да отлагат, а пациентите с хронични заболявания да не прекъсват комуникацията с лекаря. Освен това може да се проследява движението на кръвната захар, да се коригират лекарствата, да се напомня за нуждата от нови изследвания – все неща, които без постоянната връзка с лекар има вероятност да бъдат пропуснати и да доведат до лоши последствия. Телемедицината се оказва полезна също за трудноподвижните хора и предпазва от опасността да прихванем вирус при епидемия, докато чакаме пред лекарския кабинет.”

Българската компания разработва т.нар. станция за телемедицина – самостоятелна мобилна система, пригодена за видеокомуникация в отдалечени населени места без технологична свързаност. „С нея може да се отиде при пациент и да се направи връзка със специалист, както и да се използва за междуболнична комуникация на самите лекари”, обяснява Красимира Масларова.


„Диагностичното куфарче Medcase е леснопреносимо и съдържа основен набор от медицински диагностични устройства – стетоскоп, доплер, апарат за кръвно налягане и за ЕКГ – добавя тя. – С него лекарят от всяко място и в реално време може да осъществи видеовръзка и да прехвърли данни, автоматично запаметяващи се в личното досие на пациента.”

В допълнение е създадена и специализирана платформа, която позволява онлайн консултация при специалист и преглед в дежурен виртуален кабинет. А всеки човек може да си създаде лично здравно досие в специално разработен сайт като алтернатива на папките в домашното чекмедже.

„Ние спазваме изискванията на европейския регламент за защита на личните данни – категорична е Красимира Масларова. – Специфичното за тези здравни досиета е че те са собственост и се управляват от самия човек. Т.е. той преценява каква информация да съхранява и с кой лекар да я сподели. Например може да записва стойностите на кръвното си налягане и захар, какви лекарства приема, през какви прегледи и интервенции е преминал.“

Според разработчиците на високотехнологични решения в сферата на телемедицината, предложенията в тази област „намаляват големия натиск върху здравната система, тъй като ограничават разходите и понижават нивата на корупция“. Но докато технологичното развитие в страната ни е на добро равнище, по отношение на държавната регулация нищо не е направено и все още нямаме закон за телемедицината.

„Има още много какво да се направи, за да се разпространят сред хората възможностите на телемедицината. Някои европейски страни вече разполагат с регламентирани здравни пакети, основаващи се на телемедицината, и това отваря голяма врата пред приемането на новите технологии и ползите от тях. Като начало, у нас може да се започне с решението вторичните прегледи да се извършват от дистанция. Това ще облекчи много специалисти и пациенти и ще гарантира по-доброто проследяване на лечението”, смята Красимира Масларова.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки: Facebook / Naicoms и личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25