Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книги под карантина

4
Снимка: БГНЕС

Много дейности от всекидневието ни претърпяха принудителна промяна, заради пандемията от Covid-19. В условия на ограничения, социална изолация и забрани не само хората, а и „предметите” станаха обект на специални изисквания и нормативи. Според новите правила на Министерството на културата, книгите в библиотеките също подлежат на „карантина“. След като бъдат върнати от читателите си, те трябва да престоят в „изолация” поне 72 часа. Причината е способността на вируса да полепва по повърхности и да се задържа за дълго върху тях. 

За разлика от всички останали обществени библиотеки, националната „Св. Св. Кирил и Методий“ не предоставя книги за вкъщи, те се ползват само на място. След като поднови работата си с читатели на 19 май, тя приложи и строги противоепидемични мерки. За читателите те започват още от вратата, където се извършва безконтактно измерване на телесната температура, дезинфекция на обувките, на ръцете и предоставяне на ръкавици.



Извънредни мерки се вземат и по отношение на книжното богатство. Сред тях са 72-часова изолация на книгите, специален UV преносим стерилизатор за вестници и други периодични издания, обработка с етерични масла от чаено дърво на ценните архивни фондове. В Националната библиотека е обособено и специално място за „карантиниране“ на книгите. 

Но задължителната тридневна карантина на книгите се оказва и проблем. Заради мярката, дори един и същи читател не може да ползва една книга в два поредни дни. Това подтиква ръководството на библиотеката да намери по-надежден и бърз начин за стерилизиране на книгите. От около седмица е внедрена UV машина за дезинфекция на книги. Уредът, наподобяващ микровълнова печка, използва ултравиолетовите лъчи, които убиват вируса, без да повреждат хартията.

„С помощта на новата машина за 30 секунди се дезинфекцират 6 книги – обяснява зам.-директорът Ваня Аврамова. – По този начин съкращаваме времето за изолация на книгите, което трябва да е 72 часа, по препоръка на Световната здравна организация. Сега можем в рамките на същия ден да дадем книгата и на друг потребител”.

Проф. Милен Куманов от историческия институт на БАН e сред най- редовните ползватели на Националната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“. „Това е моят втори дом. За един научен работник библиотеката е най- ценният източник на знания” – казва той:

„Много е важно в тази напрегната обстановка, да продължим творческата си работа. Персоналът на библиотеката прави всичко възможно да създаде условия за това. Много съм доволен от мерките! Дезинфекцират се местата след всеки читател, всички книги се стерилизират и се прави всичко възможно оттук да не тръгва зараза. Часовете, прекарани в библиотеката са най- важната част от моето всекидневие. Тогава чувствам, че съм изпълнил деня си пълноценно. За нас книгата е като водата за рибата”.


Етеричното масло от чаено дърво, разтворено в спирт, представлява също ефективен метод за дезинфекция на книги и архиви.


„В Националната библиотека се прилагат различни методи на дезинфекция, в зависимост от състоянието на фондовете – обяснява Ивайла Богданова, ръководител на реставрационния отдел. – При извършване на годишната профилактика на фондовете /книги, документи, архиви/ се прави и почистването с етерични масла. Научно доказано е, че етеричните масла са ефективни в борбата с бактериите. Те се разтварят в спирт, който пък е ефективен и срещу новия коронавирус“.


Автор: Севда Дюкянджи

Снимки: БГНЕС, e-scriptum, nationallibrary.bg, Севда Дюкянджи

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25
Портрет на Джесика Ланг © Manuel Outumuro / галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Джесика Ланг ще гостува на Националната галерия в София като фотограф

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България ще бъде представена в рамките на..

публикувано на 21.06.24 в 17:35