Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се рекламира като сигурна дестинация след Covid-19

Схема "80/20“ в подкрепа на туризма и субсидия на чартърите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Летният сезон през 2020 година стартира с антикризисна рекламна кампания към традиционните за българския труизъм пазари, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. До седмица започва популяризиране на страната ни по BBC и CNN, с водещо послание, че България е една от дестинациите, които се справят най-добре с последиците от коронавируса и е сред сравнително сигурните места за почивка в световен мащаб.

Издадени са подробни указания за местата за настаняване и хранене за безопасен престой на всеки турист – каза Ангелкова. Предстои приемане от Министерския съвет на променената наредба за категоризация на местата за настаняване и хранене, с цел по-нататъшно намаляване на административната тежест.

Николина АнгелковаБългария беше сред първите, които обяви, че посреща туристи вече от над 30 държави без карантина, а след 25 юни се очакват и чартърни полети от Нидерландия, Германия, Полша и други водещи пазари, изтъкна на кръгла маса за преодоляването на негативните последици от пандемията в областта на автобусните туристически превози, туроператорската и турагентската дейност.

С искания за спасяване на бранша и адекватни правителствени мерки на 15 юни в центъра на София протестираха собственици на фирми за туристически превоз, туроператори и екскурзоводи. За кратко блокираха и възловия булевард „Цар Освободител“.


На спешна среща на министрите на транспорта, на труда и социалната политика и на туризма с превозвачи и туроператори, е било договорено мярката за осигуряването на заетост „60/40“ да стане „80/20“ и да обхване и туристическия сектор, като по 290 лева месечно за служител ще получават не само транспортните, но и туристическите фирми. Стартира и нова грантова схема от месец юли за 30 милиона лева. Парите ще бъдат пренасочени от Оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" към ОП "Иновации и контурентоспособност".

Ситуацията в туризма е тежка в цяла Европа и по света, не само в България. Ще отнеме време, за да се възстанови доверието на туристите и да се върнем към състоянието на сектора преди заразата с COVID-19 и това става с единни усилия, отбеляза министър Николина Ангелкова, подчертавайки, че взетите от правителството мерки са „изключително важни и навременни и дават резултати“.


„Летният сезон се очаква да бъде тежък и необичаен, в постоянен контакт сме с мениджъри и представители на водещи туроператори, които работят на пазар „България“ – каза още Ангелкова. Тя подчерта и, че важен момент от промените в Закона за здравето е възможността за субсидиране с 35 евро на седалка в чартърните полети. Указанията са готови и предстои финално съгласуване с Министерството на финансите и с Европейската комисия, като идеята е мярката да стартира още през този сезон и да важи още две години, така че максимално повече туроператори да се възползват от нея. Николина Ангелкова добави, че в отрасъла се работи по създаването на Гаранционен фонд, който ще се въведе чрез промяна в Закона за туризма.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31