Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Да докоснеш дълбините на душата с песен“

Спомен за неповторимата народна певица Комня Стоянова

Снимка: Кадър БНТ

„Естествен звук, изрядна сложна орнаментика, безпогрешен стил. Тя ни поднасяше най-съвършения начин на странджанското пеене“ – така фолклористката Мария Кутева описва своето възхищение от Комня Стоянова, с която години наред е работила в НФА „Филип Кутев“. Изкуството на прочутата певица е високо ценено и до днес, прието е за образец на старинното странджанско пеене и репертоар.

Родена в странджанското село Драчево (близо до гр. Средец, Югоизточна България), наследила два музикални рода, тя расте сред песни, които огласят и трудовите делници, и веселите празници.


Още от началните класове неизменно участва в училищните тържества с любимите си бавни песни. През 1951г., на Окръжен фолклорен фестивал в Бургас, е класирана на първо място. Топлият ѝ, гальовен глас приковава вниманието на публиката. „Запя и се залюля един светъл глас… Глас, който се стеле в душата“ − така голямата народна певица Магда Пушкарова е запомнила своята първа среща с бъдещата си приятелка, състояла се малко преди участието на Комня в същия фестивал. Утвърдената вече изпълнителка вдъхнала кураж на стеснителното момиче „с две дебели плитки и вдлъбнати, светещи очи“. Комня не само е победителка, но и получава лична покана от Филип Кутев (председател на журито) да постъпи в новосформирания Ансамбъл за народни песни и танци – София. През 1953 г. става част от него, оставяйки „странджанския си белег“ в репертоара му.

През същата година печели първа награда на Международния младежки фестивал в Букурещ. Заедно с Ансамбъла, но и като самостоятелен изпълнител, Комня изнася редица концерти у нас и по света. Има репертоар от 250 странджански песни, голяма част от които се съхраняват във фонда на БНР. Георги Драганов, автор на книга за нейния живот и творчество, ни връща към магията на патриархалния бит – извор на мъдрост и песни, наследени от именитата странджанка:


„Нашата къща беше на 200 метра от къщата на кака Комня. Като отворех прозореца, аз я чувах и я виждах. Така слушах песните ѝ. В село се вършееше много на диканя. С нетърпение очаквах това време − тогава тя пееше най-много. Не помръдвах от прозореца, даже мама не ми се караше, разбираше ме. Спомням си, че близо до тяхната къща ставаха седенките и попрелките, жените работеха отвън и нямаше начин тя да не запее. Не спираше да пее и когато отиваше да пои конете, и на връщане продължаваше… Баща ми също пееше много, дори ѝ е давал песни. От него получих любовта към фолклора ни, но от слушането на Комня туй се утвърди още повече. В книгата за нея публикувах 110 песни, нотира ги известният акордеонист Тодор Пращаков. Знам целия ѝ репертоар. Наскоро открих песен, която е изпълнила на събор в местността Босна, но не е била записана. Ще я добавя в следващото издание на книгата. Имам още много материали, снимки, семейството ми е свързано с нея. Внучката ми пее в Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Българче“ – Велико Търново. Сега, заедно с ръководителката, подготвя две песни на Комня Стоянова. Преди време дъщеря ми спечели голямата награда от надпяване на името на Комня Стоянова. Тогава се провеждаше в нашето село, после се премести в гр. Средец под името „Фолклорен венец“. За да насърчи младите ѝ последователи, фестивалът е включил приз „Комня Стоянова“ − за най-добро изпълнение на песен от репертоара ѝ. Много труд положих за издаването на книгата си. Предоставих екземпляри в Националното училище за фолклорни изкуства в Котел. Преди да си отиде от този свят, изпълнителката е направила последните си записи в това училище, с екип на Радио Стара Загора – същото радио, в което 18-годишната Комня записва за пръв път. Дано младите да търсят и използват книгата. Важно е идните поколения да не забравят нейните песни.“


Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05